Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tar oss an projekt som inte så många förstår...”

Olle Larsson Foto: PERNILLA WAHLMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dragon Gate Foto: Samuel Ahlin
Dartagnan Sisu, en av stjärnorna i Stall Sisyfos Foto: TR Media/KANAL 75

I mars tidigare i år sålde entreprenören och hästägaren Olle Larsson Söderby Gård. 

Nu berättar han om drömmen att föda upp världens bästa travhäst – och varför han köpte det omtalade ”spökhotellet” Dragon Gate. 

– Vi tar oss an ganska många projekt som inte så många förstår, säger han. 

Som en av ägarna till Stall Sisyfos (Sisu-hästarna) har byggentreprenören Olle Larsson länge varit en faktor inom svensk travsport. 

I tio år ägde han Söderby Gård, men valde tidigare i år att sälja till den norske hästägaren Erik Christoffersen. 

– Vi hade tänkt behålla gården när vi flyttade ifrån den, men det fungerar inte när man fortfarande måste åka dit och sköta den. Så då sålde vi den, berättar Olle Larsson. 

”Vi försöker vässa uppfödningen” 

Någon avveckling av travverksamheten är det dock inte tal om. Satsningen på uppfödning av travhästar fortsätter. 

– Travsporten är en otroligt härlig avkoppling, så vi kommer fortsätta vara hyresgäster till den nye ägaren. Vi har fölston i både Frankrike, USA och Sverige idag. Vi har tyckt om att föda upp hästar till alla, hästar som är av enklare stammar. 

I stallet i dag finns bland annat den lovande tvååringen Grande Diva, som förra veckan tog hem Silverstoet på Axevalla, och som nu siktas mot storloppet Svampen på Örebro.

Dessutom finns Dartagnan Sisu, som tog sig till final i Svenskt Travderby. 

– Vi har aldrig riktigt satsat mot den yttersta toppskiktet av föllmärrar och hingstar. Så nu blir det en liten skärpning. Just nu har vi jättefina märrar som betäckts i USA. Så vi försöker vässa uppfödningen lite grann. 

”Jag skulle vilja ha världens bästa travhäst” 

Har travsatsningen varit en plusaffär genom åren? 

– Att äga häst är en utmaning. Man måste vara snabb i besluten och det behövs lite tur. Sedan tycker jag att det är relativt bra med nyuppfödarpremier, vi känner att vi fått ihop våra rörelse och har haft lite tur att vi fått våra uppfödarpremier varje år. Man får väl ungefär 1-1,5 miljoner kronor. Sedan har vi även fått bra betalt för hästarna, säger han och fortsätter: 

– Sedan är det inget man kan leva på, men vi har kunnat gå runt, vilket också varit målsättningen. Det är också därför vi inte betäckt hingstarna som kostar 300 000 kronor, för då måste man få betalt för varje häst. Vår medelväg har varit att köpa mycket fölmärrar i USA. Är man duktig uppfödare så kan man lyckas. 

Och nu vill ni trappa upp satsningen? 

– Det är klart att när man börjar bli gammal… Okej... Jag är inte så gammal. Men jag skulle vilja ha världens bästa travhäst, det är målet. Vi har haft årgångsvinnare och lite sådär, men vi skulle vilja ha en riktig stjärna. Vi vill se till att varje häst får optimal stam efter våra förutsättningar. 

En Elitloppsvinnare? 

– Ja, precis. Och då måste man tänka långsiktigt vad gäller både val av tränare, val av köpare, val av hingst och val av ston. 

”Vi måste lära oss att förstå Kina” 

I augusti tidigare år det blev klart. Olle Larsson och Sisyfosgruppen stod klar som ny ägare till hotellet och Kinapalatset Dragon Gate i Älvkarleby. 

Miljardären Jongchung Li köpte bygget 2007, men valde efter flera bisarra turer att lägga ut Dragon Gate till försäljning förra året. 

Att Olle Larsson och Sisyfosgruppen tog över som ny ägare kom som en överraskning för många. 

– Vi har som motto att svårt är roligt och enkelt är tråkigt. Vi tar oss an ganska många projekt som inte så många förstår. Men det är ett fantastiskt projekt och ett fantastiskt kinesiskt hantverk. Om du tänker dig hur mycket du kan om USA jämfört med Kina… Då är det skämskudden liksom. Det händer så mycket i världen och Kina har ett sånt otroligt grepp om världen. Vi måste lära oss att förstå Kina, säger han och tillägger: 

– Projektet havererade för att den förre ägaren inte klickade med kommunen, det blev ett missförstånd. 

”Kanske inte är en så jävla dum idé” 

Olle Larsson berättar att Dragon Gate nu öppnar upp om två veckor, men att de fortfarande inte vet exakt vad planen med köpet är. 

–  Nu öppnar vi i all fall om två veckor. Vi kommer ha något som heter ”kom in och lös Dragons gåta”. Sedan kommer vi sälja lite grejer och så där, säger han och fortsätter: 

– Vi kommer fram till den 1 juni ta emot förslag och idéer om hur vi kan göra det här. Vi har en kreativ process i åtta månader framför oss med alla som vill vara med. Sedan bestämma vi oss åt vilken väg vi går. Men att det inte skulle ha med Kina och göra vore konstigt. 

Vad skulle det kunna tänkas bli? 

– En tanke är att man kommer dit och kan få kinesisk massage, kinesisk mat, en kinesisk föreställning och ett kinesiskt museum… Öppnar man porten till Dragon Gate ska man få möta Kina, och då är boende en del i det. Det kanske inte är en så jävla dum idé. 

Det blir någon form av kulturell bildning om Kina? 

– Eller bara njutning, man behöver inte överdriva. En kombination kanske. Att man får en skön helg samtidigt som lär sig något på vägen. En omslutande upplevelse, att komma in i en annan värld. Det blir inga travhästar i alla fall, avslutar han. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!