Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tappar fans – efter passproblematiken

Richard Westerink ser framemot Elitloppet med Etonnant.
Foto: Maria Holmén / TR Media
Westerinks fans, här hejandes på Timoko.
Foto: Mia Törnberg / TR Media

Båda gångerna Richard Westerink vunnit Elitloppet har han haft sin fanclub på plats.

Nu är han tillbaka på med Etonnant men då får några supportar stanna hemma. 

– Många har stoppats för att de inte hade giltiga pass, säger tränaren. 

Richard Westerink har upplevt några av sitt livs absolut bästa dagar på just Solvalla. 

Med hedershästen Timoko fick han vinna Elitloppet som tränare både år 2014 och 2017 och nu är han tillbaka med ännu en häst i Solvallas prestigelopp. 

Det är Timokos son, styrkefenomenet Etonnant, som ska pröva lyckan över kort distans i jakt på de fem miljoner kronorna som väntar vinnaren. 

Det senaste loppet slutade med seger när han ställde upp i Prix des Ducs de Normandie på i Caen. Tränaren är mycket nöjd med uppladdningen. 

– Jag tror att han är i väldigt bra form. Han vann för ungefär tio dagar sedan nu och jag tror att han har bibehållit den formen. Jag är nöjd med honom. 

Elitloppet - en barndomsdröm

Elitloppet betyder mycket för Richard Westerink. 

– Redan när jag var barn drömde jag om att bara få vara med en gång i Elitloppet, nu har jag vunnit två gånger. Det är ju otroligt. 

Han tillägger: 

– Vi får se om vi lyckas en tredje gång!

Vad minns du från dina tidigare segrar i Elitloppet?

– Det var en underbar tid. Det är det största och bästa som jag har upplevt under min karriär. Elitloppet är ett av de största loppen i världen. Det är fantastiskt med publiken och stämningen. 

Frågetecknet: ”Jag har ingen aning”

Richard Westerink berättar att Etonnant, till skillnad från pappa Timoko, är ett något komplicerad individ. Men han har en enorm kapacitet, och det är det som göra att de kommer till Solvalla trots många frågetecken i hästens agerande på banan. 

Hur tror du att han kommer att trivas på en svensk bana?

– Jag har ingen aning, säger han och skattar:

– Han har aldrig tävlat på en liten bana i vänstervarv. I Frankrike har han tävlat på större banor. En gång har han tävlat på en bana som var 900 meter men det var i högervarv. Jag tror inte att det ska vara några problem dock, kurvorna på Solvalla är så bra så jag tror inte att det är ett så stort problem, men vi får se. 

Vad talar för honom? 

– Han är en väldigt tuff häst. Han kan göra lopp helt på egen hand. Det är väldigt viktigt. 

Passtrubbel stoppar fansen 

Etonnant kommer att köras av Anthony Barrier. De två känner varandra väl, berättar Westerink. 

– Det är en väldigt bra kusk. Han passar väldigt bra med hästen och jag tror att det är den bästa kusken för just den här hästen nu, det är därför han kör, annars hade jag kanske frågat Björn (Goop). Jag tror att det här är det bästa valet just nu. 

Richard Westerink har vid alla sina stora lopptillfällen haft med sig en stor fanskara. När Timoko vann Elitloppet hade de T-shirtar och flaggor med hästens namn på, och visst finns de även på plats under kommande helg. Men några har stött på problem. 

– Det blir inte så många men det är väl i alla fall 20-25 personer som kommer. Många har stoppats för att de inte hade giltiga pass. 

Liksom i Sverige är det även i Frankrike långa väntetider för att förnya sitt pass. 

– Jag vet ett antal personer som inte kommer på grund av passet. Här får man vänta i åtta månader på att få ett nytt pass.