Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tänker på honom mer eller mindre varje dag”

Josefin Sandkvist
Joakim Sandkvist Foto: TR Media/KANAL 75
Oskar Kylin Blom tilldelades Joakim Sandkvists stipendium 2018 Foto: TR Media / Lars Jakobsson/TR Media
Josefin Sandkvist brister ut i gråt i direktsändning Foto: TV12 / V75 Direkt
Foto: TR Media/KANAL 75

För drygt fyra år sedan avled proffstränaren Joakim Sandkvist, 28, efter att ha drabbats av ett hjärtstopp. 

Nu berättar systern Josefin Sandkvist om sorgen, och stipendiet som under måndagskvällen delades ut till hennes brors ära för tredje året i rad. 

– Det betyder jättemycket att Joakim uppmärksammas för den han var och vad han gjorde för travsporten, säger hon. 

Det var under en löprunda sommaren 2014 som en av Sveriges då yngsta tränare, Joakim Sandkvist, helt plötsligt segnade ihop. 

Han fördes akut till sjukhus och låg de efterföljande dagarna nedsövd på intensivvårdsavdelningen i Halmstad. 

Joakim Sandkvist hade drabbats av ett hjärtstopp, och hans liv gick inte att rädda. 

Efter en vecka somnade han in, 28 år gammal. 

Under måndagskvällen den här veckan, drygt fyra år efter proffstränarens tragiska bortgång, delades Joakims Sandkvists stipendium ut för tredje året i rad. 

Stipendiet ska gå till en A-tränare som är max 35 år gammal, och som anses vara ett framtidsnamn för svensk travsport. 

”Tänker på honom varje dag” 

2018:års stipendiat blev Oskar Kylin Blom, som i samband med tävlingarna på Halmstadtravet under måndagskvällen dessutom fick ta emot ett vandringspris – något som är nytt för i år. 

– Det känns bra. Han har visat att han är på väg uppåt, vilket stämmer in på allt med Joakims anda och att den ska föras vidare. Vandringspriset kände jag faktiskt inte till, men det känns kul att det är något som också förs vidare. Den var jättefin, vi får hoppas att den gör sitt, säger systern Josefin Sandkvist. 

Hur mycket betyder stipendiet för dig personligen? 

– Det betyder jättemycket att Joakim uppmärksammas för den han var och vad han gjorde för travsporten. Att han var så pass omtyckt och stor inom sporten, trots att han inte höll på så länge. Det är jättestort att det är så många som hjälper till. Alltifrån Halmstadtravet till Svensk Travsport. Att de vill vara med och göra något fint av det tragiska som hände, säger hon. 

Saknaden och sorgen efter broderns bortgång är fortfarande väldigt stor. 

– Det blir att man tänker på honom mer eller mindre varje dag. Ibland kan jag tänka: ”Det här skulle jag vilja berätta för Jocke”. Så han finns alltid där och vissa dagar är tuffare än andra. Även om det har gått ganska lång tid är det fortfarande ganska nytt, det är svårt att sätta ord på. 

Joakim Sandvist blev 28 år gammal Foto: TR Media/KANAL 75

Precis som sin bror jobbar Josefin Sandkvist under Peter Untersteiner i Halmstad. Dit hon flyttade för att få vara nära Joakim. 

– Jag lever i princip det liv som han hade, där han jobbade och hade sin tränarrörelse. Sedan blev det som det blev. Men jag trivdes så bra i Halmstad att jag inte ville flytta därifrån. Det känns bra att vara någonstans där man trivs och där folk kände Jocke, säger hon. 

Brast ut i gråt i direktsändning 

Den 13 februari 2016 är ett datum som Josefin Sandkvist aldrig kommer glömma. 

Det hade gått cirka ett och ett halvt år sedan hennes bror gått bort, och Josefin fanns på plats på Solvalla, i egenskap av skötare till stoet Jetset. 

Jetset var Joakim Sandkvists häst och stod för en sanslös prestation när hon spurtade till sig segern i en av V75-finalerna. 

I sulkyn satt kusktalangen och vännen Oskar J Andersson. 

Då brast det för Josefin, som började gråta i direktsändning. 

– Det är så mycket glädje, hon betyder så mycket... Det är så speciellt, det är för "Jocke", sa hon då.  

”Som att en cirkel slöts” 

När Josefin Sandkvist minns tillbaka till den där vinterkvällen i februari är hon säker på att Joakim på något sätt fanns med. 

– Det var ju Jockes häst. Att en av hans kompisar fick vinna med hästen... Jag jobbade för Peter (Untersteiner) och Jocke jobbade för Peter. Det var som att en cirkel slöts. Den dagen kommer jag aldrig glömma. Det var så känslosamt och det kändes som att han (Jocke) måste ha varit med på något vänster, säger Josefin Sandkvist. 

 

Foto: TV12/V75 Direkt

 

Foto: Instagram / Privat

 

https://twitter.com/JohanLindbergGB/status/1034182571154919426