”Det är lika stort som att vinna ett OS-guld”

Björn Goop efter tävlingarna på Solvalla
Foto: Josefin Johansson
Foto: TR Media/Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Foto: TB / KANAL 75

Belackarna menar att trav inte är en sport. Och att trav-Sverige bedrivit en röstkupp inför Idrottsgalan. 

Nu svarar Björn Goop - och berättar vad Jerringpriset skulle betyda för honom: 

– Skulle jag vinna är det klart att jag får ta mig en tankeställare och fundera på vad jag ska göra härnäst, det går inte att nå högre, säger han.  

Björn Goop har precis kört klart sista loppet på Solvalla. 

Det blev tre segrar under kvällen. På sekretariatet ekar orden “allt han rör vid blir till guld”, sedan kommer mumlandet: "Nu får vi inte glömma bort att rösta på honom i Jerringpriset, har du röstat än?”. 

Björn Goop borstar av sig gruset och tar av sig hjälmen, han är nöjd med dagen. Förutom segrarna på ”valla” blev det även en tränarseger i Norge. 

Det är fullt upp för travkusken, den egna tränarrörelsen består av drygt hundratrettio hästar där basen är hemma på Lökene Gård i Kil, men han har även hästar uppstallade på franska filial i Normandie.

42-åringen plockade ut sin proffslicens 1999 och i dag, tjugo år senare är han nominerad till Jerringpriset efter en lång och framgångsrik karriär. 

– Det ligger så enormt mycket arbete bakom. Det går inte att mäta i träningsdagar eller pass, men om man tänker att jag suttit bakom en häst och tränat från morgon till kväll nästan varje dag i tjugo år, då blir man nästan rädd när man tänker på hur mycket man har tränat. 

”Som att vinna OS-guld”

Att Björn Goop har haft en framgångrik karriär råder det inget tvivel om. 

Han är Sveriges segerrikaste kusk och har vunnit i stort sett alla de största travloppen. I januari 2018 kom segern han ännu inte hade på meritlistan, Prix' d Amerique. 

På Vincennes, banan med den svarta kolstybben, avgörs loppet som mäter över 2700 meter – och räknas som världens största och mest prestigefyllda travlopp. 

Tillsammans med Timo Nurmos-tränade hingsten Readly Express tog Goop hem triumfen i Paris. 

– Det är lika svårt som att vinna ett OS-guld. Ett OS-guld och det finns bara en distans att välja på. Det finns bara en medalj en gång, på ett år.

Och liksom när Örjan Kihlström med hästen Maharajah vann storloppet 2014, så räckte även Goops prestation till en nominering för Jerringpriset.

– Det känns jättestort att bli nominerad och att komma in med de andra svenska idrotterna. 

Hästsporten väcker känslor

Hur bra koll har du på de andra nominerade?

– Man är lite i sin egen bubbla när man tävlar väldigt mycket, men jag har ju koll på dem så klart. De har varit enormt duktiga och gjort enorma prestationer allihopa, säger Goop som är ödmjuk inför det faktum att han tillhör en av de som kan vinna:  

– Att få vara nominerad och gå vidare i första omgången, bara där är jag jättestolt som idrottsutövare, att som aktiv inom travet få så många röster. Det är riktigt stort. 

När tidigare utövare av hästsporter, som hoppryttarna Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson varit nominerade till Jerringpriset har det väckt reaktioner. 

Men det är inget som bekymrar Björn Goop särskilt mycket. 

– Alla ser olika på saker och ting. Men det bevisar ganska mycket om hur stor betydelsen hästen har i det svenska samhället, att det är mycket större än vad man tror. 

I samband med nomineringen har facktidningen Travronden promotat Goops nominering i Jerringpriset i form av olika klipp som är även på franska och finska. 

Hur ser du på att det kan uppfattas som att ni för en kampanj? 

– Jag tänker inte på det så... Det är klart att inom vår sport så är det här jättestort att bli nominerade, men det har vi blivit en gång tidigare också. Det är inte nytt egentligen. Det är väldigt många som är engagerade i travet. Det är en sport som jämförs med de största sporterna i Sverige på alla nivåer, både när det gäller aktiva utövare, besökare, tittare och spelare, det är en väldigt stor sport. 

”Spel på många andra idrotter” 

Travsporten är beroende av sina spelintäkter, hur bemöter du att det inte skulle vara en sport på grund av det? 

– Det är inte riktigt så, för sporten drivs av dem som äger hästarna. Det är lika med andra sporter, SHL till exempel skulle aldrig överleva utan tv-pengarna, alla sporter är ju numera professionella på det sättet. 

Kan du förstå att det är många som bara ser spelet? 

– Kanske är det så, men det är spel på många andra idrotter också. Så jag tänker inte så. Jag tänker att det är en sport där det krävs ett enormt kunnande och för en häst krävs det att den är lika hårt tränad som en olympier. Det krävs enormt mycket för att du ska lyckas med en häst. 

Det är ett hårt och långsiktigt arbete som ligger bakom segern i Prix d'Amerique. 

Och det är inte helt enkelt att accepteras på den franska marknaden. 

Men Goop har lyckats vinna fransosernas respekt – något som är avgörande för att ta sig fram i loppen. Han imponerade stort när han tidigt i sin karriär genomförde segerintervjuer på flytande franska. 

Och de senaste tre åren har Goop växlat upp sitt fokus på Frankrike. 

– Jag tror inte att jag hade klarat av att vinna Prix d'Amerique om jag inte hade tränat så mycket på Vincennes som jag gjort de här två åren som blev innan. Jag hade inte kunnat vinna det loppet utan alla resor dit för att bli riktigt bra, säger han och fortsätter: 

– Frankrike är en väldigt svår marknad att ta sig in på, det är land där det franska kunnandet krävs för att ta sig vidare, du kan ha tur att vinna ett lopp på Vincennes men i det långa loppet är det otroligt svårt, det är världens svåraste bana och de svåraste loppen att köra i överhuvudtaget är på Vincennes. 

Dyrt pris på framgång 

Men som många andra toppidrottare har framgången haft ett pris. 

– Jag har fått offra jättemycket. Vänner. All den här fritiden som alla andra har, fredagsmyset och lördagsutgången har liksom aldrig existerat i mitt liv. Jag tror att alla framgångsrika idrottare har fått offra något för att lyckas.

– I mitt fall har jag fått mycket vänner inom det här och vänner över hela världen. Men att umgås med vänner och att kunna göra olika saker och att vara social, det är icke-existerande för att jag har jobbat så mycket. Jag har mina gamla vänner kvar, men man hinner inte träffas så ofta. 

Ifjol tog Björn Goop över pappa Olles titel som Sveriges segerrikaste kusk när han passerade 6 744 segrar. Både Olle och mamma Annika Goop har haft och har en stor betydelse för Björns karriär. 

– Det tror jag att alla idrottare har upplevt, man kan inte lyckas om man inte har ett bra team runt sig, säger han och jämför med en annan Kilson –  Stefan Holm som hade sin pappa Johnny vid sidan under karriären. 

– Min mamma har gjort jättemycket jobb i bakgrunden, så mycket som hon har ställt upp för både mig och min pappa, för att vi ska kunna tävla så mycket. Hon har alltid haft all markservice. 

”Skulle nog inte komma något större” 

Ett annat samarbete som kommit att bli viktigt för Goop är det med Timo Nurmos, tränare till Readly Express. 

Tillsammans laddar de nu för ett nytt Prix d'Amerique, men innan det ska Jerringpriset avgöras. 

– Som alla idrottsutövare krävs det att ha ett stort team runtomkring sig. Det är klart att Readly är den som gjort jobbet tillsammans med Timo, det är en stor bidragande faktor. 

Vad skulle det betyda att vinna? 

– Det skulle vara pricken över i:et och nästan så att man skulle fundera på om man skulle fortsätta efteråt. För mig har det varit det ouppnåeliga, det skulle nog inte kunna komma något större, säger han och fortsätter: 

– Det är inte så att jag skulle sluta inom travet, men man skulle få ställa sig en fråga. Jag har varit så målmedveten och det är det absolut största som man kan bli inom svensk idrott tycker jag. Det är klart att det är en dröm att komma in i idrottsvärlden.