Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangens besked: ”Då gör han upp om segern”

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Foto: Maria Holmén / Travronden

Magnus Teien Gundersen, 23, ser fram emot V75 på hemmaplan till helgen. 

Allra mest tror han på unghästtalangen Iggy B.R. 

– Det är en väldig bra häst som har väldigt stor kapacitet, säger han. 

Unga kusktalangen Magnus Teien Gundersen tar för sig allt mer i loppen – och möter ständigt eliten. 

När V75 besöker Bjerke på lördag kör han flera hästar åt pappa Geir Vegard Gundersen. Och kanske har de en liten hemmafördel när ett gäng svenska kuskar och hästar kommer på besök.

– Jag känner ju till Bjerke bra eftersom att det är min hemmabana och så känner jag ju till de norska hästarna bra. Men överlag tror jag att det är ganska lika, säger 23-åringen.

”Det är jag väldig tacksam för”

Magnus Teien Gundersen är på väg mot ännu ett fint år i sulkyn och har kört in drygt 10 miljoner kronor. Trots sin unga ålder så är det långt ifrån första året som han gör sådana toppnoteringar. 

– Jag började satsa tidigt på att köra och fick snabbt köra åt andra tränare. Jag har kört bra hästar som räckt till på V75 och det är jag väldigt tacksam för. Det är då som jag också utvecklas som kusk. 

För stall Gundersen har det gått bra på tävlingsbanorna i år. Bland annat vann deras Max Brady Norskt Travderby i september. Men vid sidan av har det varit desto kämpigare. 

Pappa Geir Vegard drabbades nämligen av cancer. 

– Det har varit mycket nu när pappa har varit sjuk men nu är han opererad och det ser bra ut. Men det är klart att det har blivit lite mer för oss andra då. Vi är ett väldigt bra team som jobbar i stallet så det har gått fint ändå. 

”Dröm att få vinna Elitloppet”

Den unga lärlingen har gått proffstränarkursen och betonar att han, trots framgångarna i sulkyn, vill träna hästar också. 

– Jag kommer aldrig att bara köra lopp. 

Har du några tankar på att ta ut proffslicensen snart? 

– Det är inte bestämt någonting ännu. Jag har det väldigt bra som jag har det just nu. Men oavsett vad så kommer det att bli ett fortsatt samarbete mellan oss i familjen. 

Vad drömmer du om i framtiden?

– Det är ett att vara med i det största loppet, Elitloppet. Det hade varit väldigt stort. Det är en dröm att vinna ett sådant lopp. 

Men närmast så är det V75 på Bjerke som gäller och Magnus Teien Gundersen tror mest på Iggy B.R i andra avdelningen. Den treårige Trixton-sonen galopperade som favorit i Norskt Travkriterium.

– Det är en väldigt bra häst som har väldigt stor kapacitet. Han är bara tre år men om han är felfri så gör han upp om segern.