Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen stängs av – efter drogskandal

Levi Williams testades positivt för både kokain och cannabis.

Nu stängs den talangfulle jockeyn av i hela sex månader.

– Han vill hjälpa andra att undvika samma misstag, säger Levi Williams representant Roy MacNeice enligt BBC. 

Den 23-åriga jockeyn Levi Williams har nio segrar på 109 starter i karriären, och betraktas som en stor talang i hemlandet England.

Nu stängs han av i sex månader efter att testats positivt för cannabis och kokain. 

Det var efter ett drogtest på Wolverhamptons galoppbana i januari som Williams åkte fast.

Han har erkänt att han rökt cannabis vid något enstaka tillfälle och att ha tagit kokain vid sidan av tävlingsbanan. Williams säger i en disciplinär utfrågning att han insett att det var en dålig idé att ta droger.

– Jag tänkte inte, det var ett dumt misstag, säger Williams till BBC 

”Mer stöttande miljö nu”

Efter beskedet om avstängningen har han sökt hjälp för att få ett stopp på sin drogproblematik och har erbjudit sig att hjälpa andra i samma sits. 

– Han har ändrat sin levnadssituation och är i en mycket mer stöttande miljö nu. Levi förstår att hans erfarenheter kan hjälpa andra att undvika samma misstag. Därför är han väldigt glad över möjligheten att få tala med yngre jockeys om den verkliga faran med att använda droger, säger Levi Williams representant Rory MacNeice.

Det har skett en ökning av positiva urinprov inom brittisk galopp de senaste åren. 2019 rapporterades sex positiva och 2020 fem. Detta kan jämföras med perioden 2012-2016 då man endast rapporterade tre totalt. 

Avstängningen börjar gälla retroaktivt och Williams kan ansöka om att får tillbaka sin licens i början på augusti.