Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskstjärnans kross i amerikanska debuten

Ecurie D.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ecurie D. gjorde spännande debut på amerikansk mark.

Det slutade i en mycket enkel seger för Åke Svanstedt när Kentucky Futurity-dagen kördes på The Red Mile.

Efter att ha slutat sexa i Elitloppet i slutet av maj, togs beslutet att Ecurie D. skulle prova vingarna på andra sidan Atlanten i regi Åke Svanstedt. I samband med söndagens Kentucky Futurity-dag på The Red Mile gjorde Ecurie D. USA-debut då han gick ut i Allerage Farms Open. Femåringen fick visa upp sig från sin bästa sida för den amerikanska publiken.

Åke Svanstedt lät Ecurie D. glida till ledningen och det var en position som duon sedan aldrig skulle vara nära att lämna ifrån sig. Efter en lugnare öppning lät Svanstedt sin häst sticka undan i en riktigt snabb avslutning loppets sista fjärdedel. Ecurie D. lämnade motståndet med ett par längder för att vinna på 1.08,9 över 1609 meter autostart. En seger som var värd cirka 600 000 kronor. Breeders Crown senare i höst är den sannolika fortsatta matchningen.

Jujubee överlägsen i Kentucky Futurity

Det var förstås en riktig toppdag på det röda gruset i Lexington. Huvudeventet var Kentucky Futurity, det mest klassiska av de största uppgifterna för treåringarna. Loppet, med ett förstapris på cirka 2,5 miljoner kronor, såg en helt överlägsen vinnare.

Creatine-sonen Jujubee har haft en strålande säsong och infriade här favoritskapet när han för sin kusk Andrew McCarthy var ensam på banan. Jujubee, som här tog årets 13:e seger i den 16:e starten, övertog ledningen efter halva distansen och stegade bara undan med flera längder över upploppet för att fastställa segertiden till 1.08,1 över 1609 auto. Vinnaren tränas av Greg Wright J:r.

Fin framgång för Lucas Wallin som kusk, då han körde in den av Marie Ortolan Bar tränade Cuatro de Julio till andrapriset efter att ha släppt ledningen till vinnaren.

Åke Svanstedt hade hela fem hästar i loppet, bäst gick det för Fly Light som av Andy Miller kördes till bronsplatsen. För Marcus Melanders hopp Dancinginthedark M. blev det olyckligtvis galopp kort efter start.

Atlanta glänste på världsrekord

Ron Burkes monstersto Atlanta, som vann Hambletonian 2018, fortsätter visa att hon är en av de bästa märrarna som någonsin tävlat då hon tog hem Allerage Farms för ston. Yannick Gingras bjöd Atlanta en fin tripp i den höga farten, vilket hon tackade för genom att till slut vinna överlägset. Segertiden var fenomenal, den engelska milen klarades på 1.07,7 vilket tangerade världsrekordet för ston alla kategorier och också innebär nytt världsrekord för äldre ston. Den nyligen pensionerade Manchego klockades till samma tid när hon vann just samma lopp för två år sedan, då som fyraåring. Ägarkretsen öppnade i vinnarcirkeln för en möjlig satsning mot Elitloppet.

Stenhårt när Katie’s Lucky Day skrällde

Absolut stenhårt i mål när Kentucky Futurity Filly, för treåriga ston, avgjordes. Favoriten Bella Bellini, som vann Hambletonian Oaks tidigare i år, fick jobba den tunga vägen först i andraspår men skaffade sig greppet in över upploppet. Samtidigt kom skrällen Katie’s Lucky Day störtdykande för sin kusk Trevor Smith. De båda möttes jämsides över mållinjen och målfotot fick avgöra. Efter några minuter kom beskedet – Katie’s Lucky Day fick nosen först. Vinnaren tränas av Todd Luther och klockades till 1.08,9 över 1609 auto. Här knep Lucas Wallin-tränade May Karp tredjepriset efter en fin avslutning.


Daniel U Olsson, Kanal 75