Svenske stjärntränaren jagar nya miljonsegrar

Marcus Melander har tre hästar i Hambletonian Stakes.
Foto: Thomas Blomquist / TR Media

Ifjol körde stallet in knappt 40 miljoner – och nu är de på jakt efter nya storsegrar. 

På lördag är det dags för Hambletonian och då har Marcus Melander tre hästar till start i det prestigefulla årgångsloppet. 

– Jag måste ändå säga att jag är nöjd med hur vi kommer in i loppet med hästarna, säger den 30-åriga tränaren. 

Svenskdominansen i travloppen på andra sidan Atlanten går inte att se förbi. 

På lördag körs det anrika treåringsloppet Hambletonian Stakes med runt fyra miljoner kronor i förstapris och där finns det en hel del svenskintressen. 

Marcus Melander har tre hästar med i årets upplaga – och vet hur svårt det är att vinna – men han har en spännande trio i stallet. Det är stoet Joviality samt Temporal Hanover och Periculum som ska försvara deras blågula färger. 

– Vi vann inget försökslopp men det har vi gjort förut och ändå förlorat i finalen, det viktiga egentligen var att hästarna gick bra. Sen hoppas vi så klar på en bra lottning i morgon, det är rätt viktigt med startspåren, säger svenska stjärntränaren och tillägger: 

–Det är klart att Lucas (Wallin) häst (Rebuff, reds anm) är favorit i loppet, det blir en svår nöt att knäcka, men vi har fina hästar och med rätt resa och rätt tempo på loppet så vet man inte. De har definitivt chansen att vinna loppet. 

Kihlström kan bli aktuell 

Temporal Hanover kördes av Örjan Kihlström. Den svenska kusken fick flyga över till USA i helgen med relativt kort varsel efter att hästen hamnat i samma heat som Joviality. 

– Det var skönt på ett sätt att det löste sig som det gjorde. Om hästen skulle kvala in till finalen så hade vi kontaktat Örjan, nu blev det lite tokigt när de kom i samma försök. Då var det jättebra att Örjan kunde komma upp redan till försöket. 

Markus Melander berättar att den svenska kusken var nöjd med hästens prestation i försöksloppet, och att han kan bli aktuell att köra i tvååringsloppet Peter Haughton Memorial. 

– Ja precis, vi får se vad Tim Tetrick väljer att göra, han är uppsatt på två stycken i det loppet. Vi får hålla lite koll. 

Körde in cirka 40 miljoner

I det pengastinna tvååringsloppet har Marcus Melander tre hästar till start i form av Oh Well som till och med kunde avstå försöksloppet, samt inkvalade Kilmister och Upstaged. 

– Vi var etta och tvåa i försöket och en häst gick direkt till final för att han tjänat så mycket pengar redan eftersom det bara var elva anmälda. Det är klart att jag har en bra känsla men det är tuffa lopp. Det är inte bara att gå ut och slå en straffspark. Det måste stämma där också. Hästarna är i bra ordning, det ska bli spännande. 

Marcus Melander har snabbt blivit en stor stjärna i USA och blev den yngsta någonsin att röstas fram till Årets Tränare när han var 27 år gammal. Han har tagit fram hästar som Greenshoe och Gimpanzee och i fjol körde stallet in runt 40 miljoner kronor. 

Han vet att det är viktigast att vara bäst när det gäller – men stressar inte upp sig under veckan fram till Hambletonian. 

– Det är ganska lugnt. Jag brukar försöka vara hemma så mycket som möjligt. Jag har tävlingar i dag, i morgon och på fredag men jag håller mig hemma. Jag åker i väg i dag men resten av veckan brukar jag försöka vara på gården och hålla kontrollen där.