Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska stjärnan: ”Det är verkligen jättestort”

Foto: TB / TR Media
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Marcus Melander, 27, hade ett nytt rekordår 2019 då hans amerikanska stall drog in över 50 miljoner kronor. 

Och i helgen fick både två och fyrbenta i hans team ta emot priser. 

– Det är verkligen jättestort, säger Marcus Melander som själv blev Årets tränare i USA. 

Få är det som undgått Marcus Melanders framfart på andra sidan Atlanten. Resan inom travsporten började som ponnytravkusk, övergick till en framgångsrik lärlingsperiod och ledde så småningom fram till framgångarna i USA. Landet där 27-åringen numera kan titulera sig Årets tränare efter att han förutom de imponerande storloppsegrarna, även dragit in över 50 miljoner kronor.  

Dessutom blev stallets stjärnhäst Greenshoe framröstad till Årets travare och hästens majoritetsägare Stall Courant med Unibet-grundaren Anders Ström i spetsen blev Årets ägare. 

– Det är jättekul. Det var egentligen bara Årets travare som vi inte visste om. Det andra var ju redan klart men det var så klart väldigt roligt, säger Marcus Melander. 

”Tror jag är den yngsta”

Som nämnt så vart det klart sedan tidigare att Marcus Melander skulle bli Årets tränare under tillställningen Dan Patch Awards – men det var ändå mäktigt att få motta priset. 

– Det är verkligen jättestort. 

Har det funnit någon yngre pristagare tidigare?

– Nej, jag tror att jag är den yngsta. Den yngsta innan mig var 30 år och jag är ju 27 år, säger han och fortsätter: 

– Det är en sport där det kanske inte är så många unga tränare. Det är svårt att jobba sig upp. Du måste ha hästägare som backar upp dig och det har vi. Vi har väldigt bra ägare och team. Det funkar väldigt bra men det är klart att allting har gått väldigt fort. 

Och tur är det väl att det finns prisgalor för annars finns inte så mycket tid till firande. 

– Man kör bara på hela tiden. Det är klart att nu har vi inte så mycket starthästar under vinterhalvåret, då är det lite lugnare men annars är det full fart hela tiden. 

Greenshoe fick flest röster 

Marcus Melander gladdes åt att hans storsatsande ägare fick ta emot pris också. 

– Jag har väldigt mycket hästar åt Anders Ström och har ett väldigt bra samarbete med honom. Han har varit med från starten. Det var väldigt kul att han fick pris som Årets ägare. 

Greenshoe tog hem Årets travare då han fick 95 av 147 röster.

– Det fanns en stor chans att han skulle bli Årets travare men det är en omröstning så man vet aldrig, det var andra fina hästar som var med i den omröstningen också. Men nu vann han ändå ganska stort bland rösterna så det var roligt. 

Om Elitloppet: ”Ett lopp vi har i planerna”

Den talangfulla hingsten som ägs av Anders Ström tillsammans med Hasse Backe, Lasse Granqvist och Morten Langli har nu lagt tävlingsskorna på hylla. 

– Det var en fantastisk häst som alla såg. Han hade en otrolig speed. Nu har han gått till avel och jag hoppas att han ska bli en väldigt bra avelshingst. Jag har svårt att tro att han skulle bli något annat med den stammen, exteriören och farten som han hade. Det kommer att bli väldigt intressant när hans avkommor kommer ut. Jag är väldigt tacksam över att jag fick träna hästen under hans karriär, säger Marcus Melander. 

Melanders stall ligger nu i vinterträning inför kommande säsong – och förhoppningsvis blir det ett besök i Sverige i slutet av maj. Gimpanzee siktas nämligen mot Elitloppet. 

– Hästen tränar på bra och vi försöker i alla fall sikta mot det. Sen får vi se när det börjar närma sig. Men det är klart att det är ett lopp som vi har i planerna.