Svenska miljardären jagar karriärens största seger

Kirsten Rausing
Foto: KEN GOFF PHOTOS LTD / STELLA PICTURES KEN GOFF PHOTOS LTD
Erik Ivares, galoppexpert
Foto: STEFAN UPPSTRÖM / TR Media/KANAL 75

På söndag rids galopploppet Prix de l'Arc de Triomphe utanför Paris. 

Då kan Kirsten Rausing, delägare i svenska jätteföretaget Tetra Laval, ta hem karriärens viktigaste seger som uppfödare. 

– Det skulle vara den absoluta höjdpunkten i hennes karriär, säger galoppexperten Erik Ivares. 

Kirsten Rausing äger enligt Forbes en tredje del av Tetra Laval och är god för cirka 7 miljarder dollar. Tillsammans med sina två bröder sitter hon också i familjeföretagets styrelse. Men det är galoppmeckat Newmarket i England som är hennes riktiga hemmaarena. 

Där tillhör hon en av landets främsta uppfödare av galopphästar, ett arbete som sysselsatt henne i närmare 50 år. Nu har hon chansen att ta karriärens största triumf som hästägare och uppfödare i Prix de l'Arc de Triomphe. 

Ett lopp som avgörs utanför Paris på Longchamp, över 2 400 meter på gräsbana. Den totala prissumman är 50 miljoner kronor och där har Rausings sto Alpinista en god chans. 

Favoriten är treåriga Luxembourg som har en viktfördel gentemot de äldre hästarna, men även stona får utnyttja det. 

– Det är en fantastisk häst. Hon är fem år och har tagit fyra raka grupp-1 segrar och kan absolut vinna. Hon har dessutom den lilla viktfördelen i och med att hon är ett sto. Det vore ganska stort om den kunde vinna det här och det är absolut möjligt, säger galoppexperten Erik Ivares. 

”En money machine” 

Erik Ivares berättar att Alpinistas moderslinje har förvaltats av Kirsten Rausings stuteri i fem generationer. 

– Det är Kirsten som hittade det här stoet för många år sedan och sedan avlat vidare, det har varit en money machine för henne. 

Stoet matchas av den legendariska galopptränaren Sir Mark Prescott.

– De två är bästa vänner sedan 50 år tillbaka. De har jobbat jättenära och han har många av hennes hästar i träning. 

Kirsten Rausing håller sig gärna i bakgrunden men är trots det en av de mäktigaste inom galoppsporten. 

– I England är hon förmodligen den mest tongivande kvinnan. Hon har varit ordförande i jockeyklubben och haft en massa prestigeposter. Hon är enormt respekterad och ett föredöme. Hon håller ganska låg profil men när hon pratar så lyssnar folk. 

– Hennes verksamhet startade hon utan familjens pengar. Hon byggde upp allt av lånade pengar av banken och lyckades göra sig det här namnet själv.

”Då är man odödlig”

På söndag kan hon kröna sin enastående satsning på galoppen med en vinst i Prix de l'Arc de Triomphe. 

Vad skulle en seger betyda för henne tror du?

– Det skulle vara den absoluta höjdpunkten i hennes karriär. Det är inget som är jämförbart. Vinner man det här loppet är man odödlig, hon är odödlig redan nu men det här är något alldeles speciellt. Då lovar jag att hon skulle fälla en liten tår.