Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska doldisens nya succé: ”Känns speciellt”

Foto: Privat
Foto: Privat

Kima Frenning, 27, från Malmö, är en av Australiens största stjärnor inom sin sport. 

Förra helgen kom hennes 100:e seger. 

– Jag var jättedålig när jag kom hit, säger hon och skrattar. 

Inom svensk travsport är det fortfarande inte särskilt många som har koll på vem Kima Frenning är. 

I Australien är hon en av sportens största profiler. 

Sedan flytten för drygt tre år sedan har hon dragit in flera miljoner kronor i inkörda pengar – och nyligen kom hennes 100:e seger som kusk- och montéryttare. 

– Det känns väldigt speciellt. Det är skönt att man får något tillbaka när man jobbat så hårt. Det är jätteroligt. Sedan har jag haft väldigt mycket människor runt mig som hjälpt och stöttat mig, samt tränare som gett mig fina hästar. Det är jag väldigt tacksam över, säger Kima Frenning. 

”Visste inte vad jag sysslade med” 

Innan hon flyttade till Australien jobbade hon som säljare i Helsingborg, och tanken var att hon bara skulle bli kvar i ett par månader. 

Så blev inte fallet. 

Hur mycket har du utvecklats sedan flytten? 

– Jättemycket. Jag var jättedålig när jag kom hit, säger hon och skrattar. Mitt första lopp som jag vann satt jag i tredjespår hela vägen. Jag hade ingen aning om vad jag sysslade med. Men jag har fått väldigt mycket hjälp från tränare och människorna som jag jobbar för, även hästägarna. Så jag har utvecklats väldigt mycket, berättar hon. 

”Bara mina vänner som känner till mig”

Förra säsongen var hennes hittills bästa, där hon totalt på ett år drog in drygt 3,5 miljoner kronor i inkörda pengar till sin krets. Bland annat vann hon ett grupp 1-lopp med 400 000 kronor i förstapris. 

I somras var hon dessutom på tillfälligt besök i Sverige. Då passade hon på att vinna Solvallas Internationella Damlopp. 

Har folk inom den svenska travsporten koll på vem du är?  

– Det är många av mina kompisar som följer mig på Facebook som sett att det har gått rätt så bra. Men jag tror inte att det är fler än mina vänner. Travsporten här nere är ju fortfarande inte jättestor, säger hon. 

Siktar mot ”Australiens Elitlopp” 

I Australien är uppmärksamheten desto större. 

– Det är jätteroligt. Det hjälper en också. Blir man uppmärksammad är det fler folk som vill sätta upp en och ge en chansen att köra. Jag är väldigt tacksam över det. 

Vart är siktet inställt framöver? 

– Vi har ju det lopp man skulle kunna kalla för Australiens motsvarighet till Elitloppet. Som faktiskt är på hemmaplan (Melbourne) i år. Stallet har fyra hästar som vi siktar på att få med i det loppet. Jag har ordinarie kusk på tre av dem. Att få köra sådana hästar är jätteroligt, det får en själv att se väldigt bra ut också, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!