Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska doldisen gör stor succé i Australien

Foto: Privat
Foto: Privat

För fem år sedan hade hon aldrig suttit i en sulky. 

Nu gör Sofia Arvidsson, 25, stor succé som travkusk i Australien. 

Hur allting började? Hon behövde förlänga sitt visum. 

– Det var en ren slump, säger hon. 

När helgens Breeders Crown-lopp för äldre travare avgjordes i Australien var en svensk kusk först över mållinjen. 

Vem? Sofia Arvidsson, 25 år, från Östra Herrestad i Skåne. 

Hur hon hamnat där? En ren slump, enligt henne själv. 

Sofia var ute och backpackade, men behövde ett jobb för att kunna förlänga sitt visum och bo kvar i Melbourne där hon efter en tids resande hamnat. 

Hon hade förvisso tävlat i hopp och dressyr tidigare, men hade aldrig haft någon kontakt med travsporten. 

Redan kört in miljonbelopp

I dag jobbar hon tillsammans med sin partner Mattie Craven – och gör stor succé som travkusk. 

– Hade du frågat mig för fem år sedan och bett mig skriva upp en lista med 50 jobb hade travkusk inte varit ett av dem. Det var tack vare en kontakt i Sverige som jag hamnade jag är i dag. Och här har jag blivit fast, säger Sofia Arvidsson och skrattar. 

För cirka ett år sedan tog hon ut tävlingslicens. Sedan dess har hon kört in över 1,4 miljoner kronor och i helgen kom alltså största segern när hon vann ett Breeders Crown-lopp tillsammans med sin ögonsten Gus An Maori som hon mer eller mindre tränar själv. 

Prissumman: Över 200 000 svenska kronor. 

”Lagt ner all min tid på honom” 

Att få vinna loppet med just Gus An Maori betydde extra mycket. När Sofia Arvidsson började träna och köra hästen tidigare i år hade han inte vunnit på 2-3 år. 

– Han är min favorithäst och jag har lagt ner väldigt mycket tid på honom. När jag vann mitt första lopp med honom tidigare i år hade han inte vunnit på 2-3 år. Den här säsongen tror jag han har vunnit nio lopp. Det var inte så länge sedan han tävlade mot hästar som inte vunnit lopp. Nu lyckades han vinna mot flera av de bästa hästarna i landet. Så det är oerhört häftigt. 

Hon fortsätter: 

– Jag har lagt ner all min tid på honom. Jag har alltid tänkt att han en dag kommer vinna ett stort lopp. Så därför var det häftigt att få göra det med honom. Hans mamma var en champion. Han har alltid varit snabb och visade mycket som unghäst. Men sedan har han varit en stor besvikelse en lång tid. Han har ofta tagit den lätta vägen ut och galopperat när något gått fel. 

Tog hjälp av Timo Nurmos 

Framgångarna med hästen tackar hon bland annat den svenske stjärntränaren Timo Nurmos för. 

– Matt följde med mig till Sverige där vi spenderade en tid med Timo Nurmos. Efter det började vi träna hästarna lite mer efter den svenska modellen på en rakbana. Så den här hästen har varit lite av en försökskanin. Sedan har de andra följt efter den modellen eftersom det gått så bra. 

”Har varit väldigt lyckligt lottad” 

I Australien har hon också blivit god vän med svenska Kima Frenning – som nyligen la ner sin karriär som kusk för att satsa på tränarkarriären. 

– Jag kände inte Kima innan jag kom hit. Men vi är väldigt goda vänner nu och stöttar varandra mycket. Vi pratade så sent som i morse hur svårt det är att vara från Sverige med julen och allting. Man kan sakna det. Men det är skönt att ha någon att prata med. Vi går igenom liknande saker varje dag. 

Vad är det egentligen som gjort att det gått bra så snabbt? 

– Det var en ren slump. Jag har alltid älskat hästar och har tränat i hopp och dressyr tidigare. Men att jag hamnade på en travbana var en slump. Jag älskade helt enkelt att köra hästarna. Sedan är jag väldigt tävlingsinriktad. Sedan när jag fick min provloppslicens blev jag efter ett tag väldigt taggad på att få min tävlingslicens. Jag har varit väldigt lyckligt lottad, säger hon.