Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk ryttare åtalas för djurplågeri

Foto: Magnus Pettersson

Montéryttaren Jenny Brunzell åtalas för djurplågeri, det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

I fjol dömdes hon av måldomaren på Åbytravet till böter och avstängning för felaktigt bruk av körspö.

Banveterinären anmälde händelsen till Länsstyrelsen i efterhand och nu åtalas hon för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

– Jag som älskar hästar känner mig fruktansvärt kränkt över här, skriver Jenny Brunzell i ett sms.

Det var efter en seger i december som montéryttaren Jenny Brunzell dömdes till avstängning och böter av måldomarnämnden på Åby, för felaktigt bruk av körspö.

Banveterinären anmälde händelsen till Länsstyrelsen i efterhand, som alltså valde att ta ärendet vidare till Tingsrätten. Ryttaren åtalas nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

– När Länsstyrelsen får in en anmälan, i det här fallet från banveterinären, gör man en egen bedömning om Länsstyrelsen ska polisanmäla ärendet. Så skedde och därefter har en åklagare bedömt att det finns anledning att åtala ryttaren vid tingsrätten, säger Göran Wahlman.

Banveterinären som anmälde det vidare var Anders Bergqvist:

– Det var en kraftig drivning. Jag har gjort några sådana här anmälningar under min karriär, säger han.

Inget ytterligare straff innan dom

Men något ytterligare straff från förbundet blir det inte innan rättens utredning är klar.

– Det straff som ryttaren dömdes till av travsportens måldomare (två veckors avstängning och 1 500 kronor i böter) har hon avtjänat under januari. En eventuellt fällande dom leder till ytterligare konsekvenser men i avvaktan på domstolens beslut agerar sporten inte emot henne utöver det straff hon redan dömts till.

Åtalet väcktes av åklagaren den 8 mars och rättegången är planerad till den 23 maj vid Göteborgs tingsrätt.

Men skulle det bli en fällande dom kan licensen dras in, och loppets resultat kan diskvalificeras.

– Vad gäller loppets resultat diskvalificeras ekipaget i efterhand om ryttaren fälls för brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri. Därmed kommer vi kräva tillbaka prispengarna från ägaren och korrigera resultatlistan, säger Göran Wahlman.

Jenny Brunzell var Sveriges segerrikaste montéryttare 2015.