Foto: Magnus Pettersson
 Foto: Magnus Pettersson

Svensk ryttare åtalas för djurplågeri

Publicerad

Montéryttaren Jenny Brunzell åtalas för djurplågeri, det skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

I fjol dömdes hon av måldomaren på Åbytravet till böter och avstängning för felaktigt bruk av körspö.

Banveterinären anmälde händelsen till Länsstyrelsen i efterhand och nu åtalas hon för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

– Jag som älskar hästar känner mig fruktansvärt kränkt över här, skriver Jenny Brunzell i ett sms.

Det var efter en seger i december som montéryttaren Jenny Brunzell dömdes till avstängning och böter av måldomarnämnden på Åby, för felaktigt bruk av körspö.

Banveterinären anmälde händelsen till Länsstyrelsen i efterhand, som alltså valde att ta ärendet vidare till Tingsrätten. Ryttaren åtalas nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

– När Länsstyrelsen får in en anmälan, i det här fallet från banveterinären, gör man en egen bedömning om Länsstyrelsen ska polisanmäla ärendet. Så skedde och därefter har en åklagare bedömt att det finns anledning att åtala ryttaren vid tingsrätten, säger Göran Wahlman.

Banveterinären som anmälde det vidare var Anders Bergqvist:

– Det var en kraftig drivning. Jag har gjort några sådana här anmälningar under min karriär, säger han.

Inget ytterligare straff innan dom

Men något ytterligare straff från förbundet blir det inte innan rättens utredning är klar.

– Det straff som ryttaren dömdes till av travsportens måldomare (två veckors avstängning och 1 500 kronor i böter) har hon avtjänat under januari. En eventuellt fällande dom leder till ytterligare konsekvenser men i avvaktan på domstolens beslut agerar sporten inte emot henne utöver det straff hon redan dömts till.

Åtalet väcktes av åklagaren den 8 mars och rättegången är planerad till den 23 maj vid Göteborgs tingsrätt.

Men skulle det bli en fällande dom kan licensen dras in, och loppets resultat kan diskvalificeras.

– Vad gäller loppets resultat diskvalificeras ekipaget i efterhand om ryttaren fälls för brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri. Därmed kommer vi kräva tillbaka prispengarna från ägaren och korrigera resultatlistan, säger Göran Wahlman.

Jenny Brunzell var Sveriges segerrikaste montéryttare 2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag