Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk ferrari sänker många på upploppet

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Äntligen är årets travhelg i Frankrike här.

Självklart är det mesta fokuset på söndagens Prix d’Amerique, men även lördagen bjuder på fin sport och många svenskhopp i High Five-loppet Prix du Luxembourg.

■■ 16 hästar bakom bilen och 2100 meter är det som gäller i Prix du Luxembourg. Som alltid på Vincennes är det nio hästar med framspår, och det är de rikaste hästarna i fältet som startar i främre ledet. Det finns många välkända ekipage i startfältet och jag har med två svensktränade hästar på min kupong.

Loppet går i väg 15.15 på lördagseftermiddagen.

Loppet är väldigt öppet och det kan löna sig att våga chansa lite på lördagens kupong. Min vinnare blir 14 Bepi Bi och Alessandro Gocciadoro. Sexåringen kommer lite underifrån men jag tror det är kanske den med allra högst toppar i fältet. Han åkte dit mot Elite de Jiel senast men med det loppet innanför västen tror jag på en verklig topprestation denna gång.

Självklart krävs det lite klaff från bakspåret men skulle det lösa sig det minsta dyker Bepi Bi upp i segerstriden.

Det hetaste svenskbudet är i mina ögon 5 Milliondollarrhyme. Han har gjort sex starter på Vincennes och varit på pallen vid fyra tillfällen. Fredrik B Larsson har återigen anlitat Franck Nivard som kusk och att det är kort distans denna gång känns som ett plus.

Platschansen ska vara god.

4 Hirondelle Sibey flög fram över upploppet i Prix de Belgique. Stoet var tvåa över mållinjen och alla trodde hon kvalat in till Prix d’Amerique – men hon blev diskad för orent trav och drömmen gick i kras. Nu går man ut här i stället och formen är verkligen på topp.

Från ett perfekt utgångsläge ska det sexåriga stoet räknas i segerstriden.

En häst som blir hårt betrodd är 7 Beads. Han kom från USA till Frode Hamre i fjol med snack om Elitloppet men han floppade med trippla galopper. Nu har han gjort en handfull starter för Jean-Michel Bazire och ser ut att vara lite på uppgång. Han var bland annat bra som trea från spets i Prix Tenor de Baune och når han spets här ska han räknas.

Det blir första gången barfota på fransk mark och jag tar med honom på lappen, men det är ingen jag tror stenhårt på och garderar gärna upp med någon skräll då det finns viss galopprisk.

Avslutningsvis vill jag ta med 16 Ferrari Sisu och Conrad Lugauer. Hästen har bara gjort en start på Vincennes (2021) och då blev det galopp. Ferrari Sisu har dock utvecklats sedan det och är ju i toppslag för dagen med tre raka segrar.

Läget blev sämsta tänkbara men räkna med att Ferrarin sänker många i spurten.

Fjolårets Elitloppstrea 6 Mister F.Daag är med i loppet. Han är tänkbar vid gardering men nog saknades det lite vid V75-finalerna på annandagen och formen är lite av ett frågetecken. 11 Elite de Jiel slog Bepi Bi senast och är ett tidigt outsiderbud. 9 Bleff Dipa är kapabel men drog spår längst ut och riskerar en knepig resa. Den sista svenskhästen i fältet är 13 Dear Friend med Örjan Kihlström i vagnen. Stoet har två segrar och tre andrapris på åtta lopp på Vincennes men står tufft till denna gång.

Rank: 14-5-4-7-16-11-6.