Sven Harper Carlström död

Publicerad
Uppdaterad
Expressens förre travexpert Sven Harper Carlström har avlidit, 79 år gammal.
Harper var förmodligen landets störste travkännare genom alla tider. Han kom till Expressen 1962. Det var en kille som kunde travet inifrån. Han hade meriter både som skicklig amatörkusk, hästägare och tio år som skribent på Trav och Galoppronden.
På Expressen byggde han upp en faktaservice kring travsporten som var så imponerande att travprogrammen på flera banor, först Solvalla, snart tog efter.
Harper var den elegante kisen på redaktionen, alltid propert klädd, välputsade skor och det tunna håret välkammat. Han kedjerökte, tände och släckte cigaretter stup i ett. Och så pratade han oupphörligt i telefon. Främst om hästar. Och han hade ett mycket speciellt, personligt språk.

Jag "skakade" (Harpers uttryck för att hälsa) första gången med honom i augusti 1970. Det blev en avvägd morsning, inget mer snack. Jag fick veta att han var svåråtkomlig och att det kunde ta många år att bli accepterad. Harper var ingen kille man "bollade med" (också ett uttryck i hans speciella vokabulär).
Men det blev islossning nästan "på stubben". Anledningen till det stavades b o x n i n g. Där hade vi en gemensam nämnare.
Sundsvalls hårdaste kis, så beskrev han ofta sig själv, var uppväxt nära Bergsåker, så travet kom tidigt in i hans liv. Men - Harper var också i sin ungdom en lovande amatörboxare. Någonting som han sällan snackade om.

För att bli polare med Harper måste man kunna trav, men absolut inte skrävla om sina kunskaper. Då blev man "avstängd". Eller också veta vem Erik "Bagarn" Olsson var (legendarisk boxningsledare). Klarade man "överkursen" och visste artistnamnen på Walker Smith (Sugar Ray Robinson) och Arnold Cream (Jersey Joe Walcott) var man startklar. Jag klarade testen och sen snackade vi boxning dagligen i nära 28 år!
När Harper kom loss var han en oslagbar historieberättare. Otaliga är de historier som han berättat om boxare runt om i landet.
Självfallet var han lika suverän på travhistorier. Han älskade att nysta upp fakta om gamla travlopp. Missade sällan, vad jag har förstått. Men han snackade bara med dom han litade på.
Att snacka trav med vem som helst var definitivt inte Harpers bästa gren. Att störa Harper Carlström med frågor om trav eller spel under lunchen var inte uppskattat av travoraklet. Då blev frågeställaren snabbt avspisad.

Samma sak med "kupongvisare" - Harpers benämning på de som alltid förklarade hur nära dom varit att vinna. "Visarna" avvisades direkt med: "Jag trodde att den häst som var först i mål vann". Eller med "Har för mig att en fotbollsmatch varar i 90 minuter och inte i 89".
Sen var det slutsnackat!
Harpers egna favoriter på travbanan var kuskarna Sören Nordin och Stig H Johansson, som emellanåt syntes med Harper på boxning. Och så förstås sundsvallaren Åke Svanstedt. Favoriten bland travhästar var Frances Bulwark. Men också Balett, som vann Lundbergs Memorial 1950.
Den bäste fightaren då?
Självklart polaren Lennart Risberg, "Söders Dempsey". De båda jobbade ihop på Spel-Expressen under några år. Risberg, en suverän kännare av engelsk fotboll, berättade. Harper skrev. Det blev ett härligt "spelsurr". Internationellt var den stora favoriten tungviktaren Rocky Marciano. En fightare som aldrig vek ner sig. Han avgjorde ofta i ronderna 13-15. Sånt imponerade på Harper Carlström.

Harper var ett travgeni. Genier kan ofta vara bångstyriga. Så också Harper. Fråga de redigerare som vågade stryka i hans texter!
Varifrån kom då hans signatur?
Möjligen från någon amerikansk deckarfilm. Eller från travhästen Harper Hannover. Harper "läckte aldrig". Det låg inte för honom.
Men en sak är säker. Det har aldrig funnits en större personlighet på Expressens sportredaktion än Sven Sive Harper Carlström.

Av Claes-G Bengtsson
Arbetskamrat på Expressens sportredaktion 1970-97

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag