Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret – efter kritiken: ”Haft 100 000 hästar”

Magnus A Djuse och Aetos Kronos.
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD / TR Media / Lena Emmoth
Jonas Tornell.
Foto: TB / TR Media

Jerry Riordan var kritisk efter behandlingen av Aetos Kronos.

Nu uttalar sig ansvarige veterinären Jonas Tornell om stjärntravaren Aetos Kronos, som drabbats av komplikationer efter en rutinbehandling.

– Det positiva är att hästar som råkar ut för det här brukar bli fullt återställda, säger Jonas Tornell.

Jonas Tornell är ett aktat namn i hästvärlden. Listan på tävlingshästar som han har hjälpt är lång och han var tidigare veterinär för svenska ryttarlandslaget. 

Likväl var det på hans klinik i Ängelholm som topptravaren Aetos Kronos råkade ut för komplikationer i samband med att han vid ett rutinbesök fick antiinflammatoriskt medel injicerat. 

– Han var hos veterinären för en undersökning som han gör varje halvår, det är en väldigt sund häst. Hästen fick ett antiinflammatoriskt medel som en rutinåtgärd, men veterinären var slarvig. Nära venen där hästen blev injicerad går det flera nerver, som påverkar ansiktet. En del av det antiinflammatoriska medlet hamnade utanför venen och nerverna har slutat att fungera, har tränaren Jerry Riordan tidigare berättat.

”Haft 100 000 hästar”

Nu står hingsten med nedsatt andning i ena näsborren, ett hängande ögonlock och svettningar.

– Det som gjort att det har blivit så här är att det finns en nervbana som ligger nära kärlen och som har gett de här symptomen. Jag kände inte till att man kan komma åt den nervbanan på det här sättet och jag har varken varit med om det eller hört talas om det tidigare. Och då har jag varit veterinär sedan 1983 och haft över 100 000 hästar som patienter, säger Jonas Tornell.

Kontakt med specialist

Veterinären har varit i kontakt med en specialist för att reda ut vad som har hänt och hur prognosen ser ut.

– Det är en specialist på neurologi i Uppsala som har förklarat vad som har hänt och det positiva är att hästar som råkar ut för sådana här komplikationer brukar bli fullt återställda.

Aetos Kronos är fem år och har så här långt vunnit 16 av 39 lopp och sprungit in nästan elva miljoner kronor.


Robin Johansson, Matteus Lillieborg / Kanal 75