Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret efter kritiken: ”Det förvånar mig”

Foto: Thomas Blomqvist / TR Media
Foto: LJ / TR Media

Daniel Redéns advokat Jesper Arvenberg har tagit del av förbundets utredning om stjärnhästen Propulsion. 

Och han är allt annat än nöjd. 

– Det är väldigt, väldigt illa att man inte har med allt i utredningen, säger han till Trav365. 

– Jag kan inte uttala mig om vad han saknar för han har inte varit i kontakt med mig utan han har gått via media och pratat, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.  

I oktober presenterade Svensk Travsport utredningen runt stjärnhästen Propulsion, där det konstaterades att stjärnhästen tävlat nervsnittad. 

Ingreppet är inte tillåtet i Sverige, vilket innebär att Stall Zet måste betala tillbaka 26,3 miljoner kronor i prispengar till förbundet.

Nu berättar Daniel Redéns juridiska ombud Jesper Arvenberg för Trav365 att han tagit del av utredningen – och att han är mycket kritisk mot förbundet. 

– Vi vet att man har gjort mer än vad man redovisat i utredningen. Det innebär att man har utelämnat förhör och uppgifter från personer som skulle kunna vara positiva för Redén. Det är beklagligt och det gör att vi får sitta och göra samma jobb, det leder i sin tur till att allt tar längre tid än vad det borde ha gjort, säger han till sajten. 

”Man har valt att selektera” 

Vidare berättar han att de kommer behöva göra egna förhör innan de lägger fram sin egen utredning. 

– Vi skulle få ta del av allt material i utredningen, trodde vi. Och att förbundet skulle ha gjort en objektiv utredning. Så har det inte varit, har det visat sig. Vi har inte fått ta del av allt material, utan man har valt att selektera vad som ska vara med och inte. Det är väldigt, väldigt illa att man inte har med allt i utredningen, säger han till Trav365. 

Svensk Travsports vd Maria Croon är förvånad över Jesper Arvenbergs uttalande och berättar att hon själv inte blivit kontaktad om vad som skulle saknas i utredningen. 

– Jag kan inte uttala mig om vad han saknar för han har inte varit i kontakt med mig utan han har gått via media och pratat. Det här är en omfattande utredning på flera hundra sidor med intervjuer med tidigare ägare och tränare och människor som varit på plats på auktionen och så vidare. Det är ett otroligt omfattande underlag. 

Croon: ”Jag är förvånad”

Maria Croon berättar att Jesper Arvenberg även fått ta del av ”slasken”, det vill säga handlingar som finns i ärendet men som inte ansetts vara relevant att ta med i protokollet. 

– Jag är förvånad om det som uttrycks nu i media stämmer, det skulle vara ett perspektiv som verkligen förvånar mig. Vi har redovisat utredningen och det är även den som legat som underlag till Svensk Travsports Disciplin och Ansvarsnämnd. Sen har ombudet också tagit del av den så kallade ”slasken” vilket är en ganska bruklig term i den här typen av sammanhang. Där finns trådar man har följt och diskussioner som varit om material som varit mer intetsägande som finns i ytterligare en hög, säger Maria Croon och fortsätter: 

– Syftet med utredningen var att ta reda på om hästen var nervsnittad eller inte och vilken information som funnits tillgänglig när och för vem. Det tycker jag att utredningen svarar på.