Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svarar på kritiken: ”Ingen offerkofta”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Foto: LENA EMMOTH / TR Media

Robert Bergh riktar stark kritik mot tränarkollegan Daniel Redén i sin krönika i SportExpressen. 

Stjärntränaren skriver bland annat att han tycker att ”det är lågt av Redén att ta på offerkoftan”. 

Nu svarar Redén på kritiken. 

”Det handlar inte om att jag har tagit på mig en offerkofta. Den kritik som jag lyft fram handlar om ST:s agerande”, skriver han i ett sms till SportExpressen. 

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan norska tgn.no dagar efter Elitloppssegern publicerade uppgifter om att Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion tävlat nervsnittad. Ett ingrepp som är förbjudet i Sverige. 

Turerna har sedan dess varit många men förra veckan kom STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, med sin dom i skandalhärvan. 

Nämnden dömde stjärntränaren för det strikta tränaransvaret men friade honom från ytterligare påföljder. Svensk Travsport kommer alltså fortfarande kräva tillbaka de 26 miljoner kronor som Propulsion tjänat in i prispengar under sin tid i Sverige. 

”Det är ju travsporten som lidit” 

En del tränarkollegor har visat sitt stöd till Redén efter domen, men även kritiska röster mot stjärntränaren har höjts. Under fredagen riktar tränarkollegan Robert Bergh skarp kritik mot Solvallatränaren. 

I sin krönika i SportExpressen skriver Bergh bland annat följande: 

”Jag har tidigare kritiserat Daniel Redén för att inte ge sin version och bedyra sin oskuld offentligt. Att ta på offerkoftan i debatten tycker jag bara är för lågt. Det är ju travsporten som lidit skada av skandalen, det är ju travsporten som har anledning att må dåligt över det inträffade”. 

Robert Bergh ställer sig också frågande om samma villkor gäller för alla inom travsporten: 

”Om en vanlig hästägare är skyldig förbundet 40 kronor åker den ägda hästen direkt på startförbud. Men har du tillräckligt vass advokat går det tydligen att vara skyldig 26 miljoner i flera månader och ändå få starta i storlopp efter storlopp. Det hade inte hänt i travnationer som Frankrike och USA.” 

Redéns svar: 

I ett sms via advokaten Jesper Arvenberg svarar nu Daniel Redén på Robert Berghs kritik. 

”Det handlar inte om att jag har tagit på mig en offerkofta. Den kritik som jag lyft fram handlar om ST:s agerande. Jag har svårt att tro att någon aktiv skulle vilja genomföra en förhandling utan att först få tillgång till allt material”, skriver Redén i ett sms till SportExpressen. 

Stjärntränaren fortsätter: 

”För mig är det viktigt att alla prövningar är rättssäkra. Vi har två instanser inom travsporten och det känns rimligt att även jag får mitt eventuella ansvar prövat i båda dessa instanser”