Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar på öppna brevet: ”Läser med förvåning”

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett uppmärksammat öppet brev riktade Steen Morten Johansen kritik mot ST:s vd Maria Croon – och vädjade om att få ge sin bild av Propulsion-utredningen.  

Nu svarar Croon på kritiken från förbundets förre säkerhetschef.  

– Avtal om sekretess upphör inte när uppdraget avslutas, skriver hon. 

ST:s tidigare säkerhetschef Steen Morten Johansen kallades för en ”drömvärvning” när han fick jobbet på förbundet 2019 – men fick under uppmärksammade former sparken mitt under den pågående Propulsion-härvan i år. 

Efter det har han, på grund av ett sekretessavtal, legat lågt med sin version om utredningen av hästen förra året, men valde under tisdagen att i SportExpressen och flera travmedier gå ut med ett öppet brev där han vädjade till ST:s vd Maria Croon om att lätta på delar av sekretessavtalet. 

I brevet riktar han kritik mot både Maria Croon och den externe utredaren Pehr Jern – och menar bland annat att de inte talat sanning när utredningen om Propulsion presenterades för cirka tre veckor sedan. 

”Mycket starka personliga attacker riktades mot mig utan att jag hade någon möjlighet att försvara mig”, skriver han bland annat. 

Maria Croon svarar på kritiken 

Nu väljer Maria Croon att svara på brevet. Hon skriver bland annat att hon välkomnar om Steen Morten har ”verifierbar information”, men skriver samtidigt att ett sekretessavtal inte upphör när ett uppdrag avslutas. 

Hon ger även hennes version av varför Svensk Travsport valde att avsluta samarbetet med Steen Morten Johansen. 

”Alla utredningar ska genomföras objektivt och opartiskt – så även denna. Av det skälet är det inte möjligt att en person som själv är del av utredningen kan vara ytterst ansvarig. Det var detta, att vara huvudansvarig för utredningen, som Steen-Morten Eidsmo Johansen yrkade på i det mail till Svensk Travsports styrelse som han hänvisar till i sitt öppna brev. De två perspektiven gick inte ihop och därför avslutades samarbetet”, skriver Maria Croon. 

 

Så svarar ST:s vd Maria Croon på kritiken från Steen Morten Johansen

Utredningen kring ärendet Propulsion har varit en stor och omfattande process som haft högsta prioritet under det senaste halvåret. För mig som högste tjänsteman på Svensk Travsport har det varit oerhört viktigt att all fakta i det här ärendet kommer fram. All verifierbara fakta. Det är med förvåning jag läser den kritik som riktas mot mig och utredaren Pehr Jern i det öppna brev från Steen-Morten Eidsmo Johansen som publicerades på ett flertal ställen den 17 november. Därför vill jag här kommentera dessa påståenden.

 

I utredningen, som presenterades på en presskonferens den 29 oktober, riktas övergripande skarp kritik mot Svensk Travsports regelstyrning samt att den utredningen som genomfördes 2019 gällande Propulsions misstänkta nervsnittning var bristfällig. Men varken i utredningens rapport eller under presskonferensen pekades enskilda medarbetare ut som ansvariga.

 

Alla utredningar ska genomföras objektivt och opartiskt – så även denna. Av det skälet är det inte möjligt att en person som själv är del av utredningen kan vara ytterst ansvarig. Det var detta, att vara

huvudansvarig för utredningen, som Steen-Morten Eidsmo Johansen yrkade på i det mail till Svensk Travsports styrelse som han hänvisar till i sitt öppna brev. De två perspektiven gick inte ihop och därför avslutades samarbetet.

 

Det är kutym att ett uppdrag som utredningsansvarig eller liknande omfattas av sekretess då man hanterar konfidentiell information som kan innefatta uppgifter som berör enskilda personer och den personliga integriteten. Avtal om sekretess upphör inte när uppdraget avslutas.

Det är också därför Svensk Travsport vid två tillfällen kontaktat Steen-Morten Eidsmo Johansen via hans juridiska ombud Jesper Arvenberg. Anledningen till kontakten var för att påminna om sekretessklausulerna i avtalet som tecknades när Steen Mortel Eidsmo Johansen tillträdde 2019. Men också för att det inte skett en korrekt avslutning och överlämning när samarbetet avslutades.

 

I det öppna brevet pekas på ett tillfälle där Steen-Morten Eidsmo Johansen hävdar att hans lämnade uppgifter i intervju inte beaktats. Det stämmer inte. Dock finns det motstridiga uppgifter som hittills inte har kunnat verifieras.

 

Om det är så att Steen-Morten nu har ytterligare verifierbar information gällande detta eller någon annan del av utredningen är jag den förste att välkomna det. Jag är ytterst mån om att all fakta kommer fram i ärendet och tar gärna del av informationen så att den kan utredas vidare.


Maria Croon, VD Svensk Travsport