Foto: ©rogersvalsrød
 Foto: ©rogersvalsrød

”Svår att slå om vi når ledningen”

Publicerad

Holländaren Floris Baldwin har utvecklats till en segerstaplare i Norge.

Sexåringen kommer till klass II-finalen på Solvalla på lördag med fyra raka segrar.

– Han är startsnabb och kan bli svår att slå om vi når ledningen, säger körande Kristian Malmin som toppar tränarligan i hemlandet tillsammans med Trond Andersen.

 I Unionskampen på Momarken för några veckor sedan höll de norska spelarna på sitt och gjorde Floris Baldwin till ett stallskrik på V75.

De svenska spelarna hade inte samma känsla för hästen den gången, men till finalen på lördag på Solvalla tycks många ha lärt läxan. Kristian Malmins häst spelas till andrahandsfavorit bakom Solvallatränaren Pasi Aikios Who´s Who.

Senast i loppet i Norge bar det av till ledningen från ett sjättespår bakom bilen och segern kunde bärgas trots hårt tryck under vägen.

– Jag visste att hästen var bra och var optimist på förhand den gången men blev ju skeptisk eftersom det var riktig körning hela vägen. Jag trodde att det skulle komma någon bakifrån och ta oss till slut men hästen stod ju pall och bara klev undan, säger Kristian Malmin.

Team Buller´n i topp

Kristian Malmin driver tävlingsstall tillsammans med Trond Andersen i Team Buller´n och är också förstekusken i verksamheten. Duon är uppstickare i den norska tränarligan i år och leder den före Frode Hamre som normalt brukar ha ryckt åt sig förstaplatsen vid den här tiden på året.

– Vi har verkligen bra form på stallet och en del fina hästar som börjar komma igång också. Så det ser bra ut. Det är bara att hålla tummarna att det håller i sig, säger han.

”Körde ingenting”

I höstas köptes Floris Baldwin till stallet från Holland. Ett amatörpar tränade valacken som vann sju segrar på 26 lopp i hemlandet och har fortsatt utvecklas i den nya regin.

37-årige Malmin berättar att han har haft en frisk häst i tömmarna i samtliga lopp och bara åkte med när bilen lämnade i den senaste starten.

– Jag har själv aldrig kört från start med honom men i Holland vet jag att han har öppnat riktigt fort. Han följde bilen första biten senast. Jag körde ingenting men hade ändå koll på läget ganska tidigt. Så han är riktigt rask.

Från ett spår tre ser det ut att kunna bli spets igen på lördag och sedan är holländaren hästen som ska slås. Frågan är om i första hand Who´s Who och Lightningsky är så pass mycket bättre än den norsktränade hästen att de klarar av att plocka ner den från utsidan.

– Det är en ärlig häst och vad jag kan förstå ska det vara bra chans att vi kommer oss till täten. I så fall lär bli aktuellt att försöka sitta kvar där hela vägen. Det var barfota runt om för första gången senast och det blir samma balans igen. Dessutom får han en jänkarvagn den här gången. Han hade en sån i den näst senaste starten och jag tycker att det är en extraväxel på hästen.

Hur har hästen tränat sedan Momarken?

– Han är fortsatt på gott humör och är fräsch och fin, så formen är på väg uppåt.

Team Buller’n som du ingår i har ytterligare en häst till start på lördag. Till klass I-finalen (V75-4) kommer ni med Clint Classic som drog innerspåret.

– Det blev ett perfekt spår. Hästen är ganska omkomplicerad och fin och det blir den vanliga utrustningen, barfota runt om och jänkarvagn. Hästen är på topp och är ju väldigt startsnabb. Jag tror att det blir svårt att vinna kanske, eftersom han möter så bra hästar, men med ett fint lopp är han platsaktuell i alla fall, slutar Kristian Malmin.

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag