Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svante Båth: ”För mig är det helt ofattbart...”

Svante Båth Foto: TR Media/KANAL 75
En klassisk jänkarvagn Foto: TR Media/KANAL 75

Robert Bergh skrev för ett par veckor sedan i en krönika att han tycker att jänkarvagnarna ska slopas.  

Nu ger sig Solvallatränaren Svante Båth in i debatten. 

– För mig är det helt ofattbart att folk får ha jänkarvagn i voltstart, säger han. 

Debatten om utrustningsinformation går fortsatt varm inom svensk travsport. 

För ett par veckor sedan slängde travtränaren Robert Bergh in nytt ved i elden när han i en krönika föreslog att jänkarvagnarna, eller ”bikes” som de också kallas – skulle slopas. 

En av de som nu delvis stämmer in i kritiken mot användandet av ”bike” är Svante Båth. 

Han tycker inte att det ska förbjudas helt, men skriver i ett blogginlägg på sin hemsida att det borde förbjudas i voltstart och innan fyraåringssäsongen. 

”Andra riskerar att bli drabbade” 

Något han nu utvecklar för SportExpressen. 

– För mig är det helt ofattbart att folk får ha jänkarvagn i voltstart. Man kanske klarar av det själv, men ofta riskerar andra att bli drabbade. Ju längre vagn du har, desto svårare blir det för andra att vända upp. Har du spår fyra på en smal bana är det så gott som omöjligt att ta sig i väg. Det är lite knepigt att en konkurrent får styra ens öde med så enkla medel, säger han. 

Tror du att det kommer ske någon ändring? 

– Jag hoppas det. Vad gäller voltstartsproblematiken tycker jag det är enkelt, sätt en gräns på vilken skalmlängd som får användas! Då kommer man i alla fall ifrån det. 

”Sporten skulle tjäna på det” 

Svante Båth menar dessutom att varken jänkarvagn eller barfota borde vara tillåtet under treåringssäsongen. 

– De unga hästarna springer fortare och fortare, vilket jag egentligen inte tycker gynnar någon. Det är samma prispengar som delas ut, så det är ingen som blir drabbad rent ekonomiskt. Jag tror att sporten skulle tjäna på att det inte maxas lika mycket under treåringssäsongen, säger han. 

Fick medhåll av Kihlström  

Vad gäller jänkarvagnar i voltstart fick han dessutom oväntat medhåll av stjärnkusken Örjan Kihlström, som dragit in miljontals kronor på vinster i jänkarvagn. 

– Jag måste säga att jag blev lite förvånad när jag bollade det här med Örjan (Kihlström). Då sa han till mig att han tyckte att det fanns en olycksrisk, att man inte ser lika bra vad som händer framför en. Att det finns en olycksrisk har jag aldrig ens tänkt på. Troligtvis eftersom jag inte kör lopp själv, säger han. 

När det gäller autostart och lopp från fyraårssäsongen och framåt tycker Båth dock att jänkarvagnen ska få användas. 

– Jag tycker att det kan vara en rolig kittling för spelarna på V75 och så vidare. Om informationen kommer ut i tid, så klart. Men det tror jag annars är en extra krydda i spelet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!