Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svante Båth är kungen av E3

Global BadmanFoto: LJ / TR Media

Mamman var en drottning.

Tränaren Svante Båth är E3-kungen.

Det var mycket som talade för att Barbro Kronos skulle vinna.

Och Båths lärjunge tog karriärens största seger.

Hon rör sig elegant och har inlett karriären förtroendeingivande. Barbro Kronos vann E3-finalen för stona säkert efter en vass kuskinsats av Erik Adielsson.

Erik lämnande andra par utvändigt i den andra svängen och la sig lugnt utvändigt ledande Chablis Ribb. Greppet kopplades tidigt och Erik hade tidigt kontroll på konkurrenterna.

Svante Båth och E3 är en sällsynt bra kombination. Segern med Barbro Kronos hans 14:e triumf i E3 - och den första över långa E3 för ston. Därmed har Båth vunnit alla finaler av E3. En osannolik bra prestation.

Den välstammade treåringen - mamman Fama Currit sprang in nästan åtta miljoner kronor och vann storlopp som Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och finalen för Breeders Crown för de fyraåriga stona 2005. Barbro Kronos blev miljonär i och med segern i E3 och fyra vinster av fem möjliga bär respekt med sig.

Båth har en fantastisk förmåga att leta reda på ämnen och förädla deras egenskaper. Veera Ojaniemi sköter om drottningen bland de treåriga stona och har bidragit till framgångarna.

Det var tyvärr tre strukna hästar i hingstarnas och valackernas upplaga. Men det blev en värdig vinnare trots ett decimerat fält. Daniel Wäjersten jobbade tidigare hos Svante Båths och köpte hans tidigare träningscamp i Solum för lite mer än två år sedan.

Satsningen har redan burit frukt. Wäjersten är en ”coming man” och är på väg att etablera sig i eliten. Han litade fullt ut på Global Badman och svarade positionen utvändigt ledaren. Travet var inte hundraprocentigt, men trots att Global Badman inte var perfekt för dagen vann han på klasshästens vis och tog knappt men säkert ned ledande Despot Power.

Förutom ett suveränt tränarjobb visade Wäjersten upp stor kyla i loppet. Det är lätt att förivra sig och begära för mycket till slut. Då hade Global Badman troligen galopperat. Nu höll han sig i rätt gångart och belöningen blev 950 000 kronor.

Kallblodsloppet gick till Norge. Tom Erik Solberg var aktiv i början bakom Odd Heraklas av loppet och kom före den svenske kallblodskungen Månprinsen A.M. och satt i spets efter 600 meter. Strax senare gjorde Månprinsen A.M. oväntat bort sig med galopp och därmed var loppet över. Odd Heraklas tog nionde raka segern och var ohotad på strålande 1.20,2 över medeldistans.

Björn Goops Ribaude inledde V75-omgången när han skrällde efter en resa i tredje par invändigt. Örjan Kihlström fick chansen eftersom Björn var i Finland och körde Vitruvio i Kymi Grand Prix. Björn övertog ledningen efter 800 meter i storloppet och fick Elitloppstvåan Cokstile utvändigt. Det blev knapp men säker seger för Vitruvio före en urtapper Cokstile. Björns andra häst Moni Viking knapp bronspengen och trippen till Finland blev lukrativ.

Vinsten var värd 100 000 euro och på mindre än en halvtimme körde Team Goop in närmare in en och en halv miljon kronor.

Omsättningen översteg ännu en gång över 100 miljoner kronor. Och, det blev ny jackpot.

Halmstad är nästa anhalt.