Foto: KANAL75
 Foto: KANAL75

Svanstedts tidigare stjärntravare i fokus

Publicerad

Zoogin lördag. 

Zoogin tisdag. 

Plötsligt är det mycket fokus på Åke Svanstedts gamle världstravare igen med två minneslopp inom loppet av tre dagar.

Ett minneslopp på Solvalla under tisdagen avlöser ett annat med samma namn som kördes i lördags på Bergsåker. 

Åke Svanstedts Zoogin gick fram som en slåttermaskin på travbanorna under 1990-talet och har förärats med två lopp i travets Sverige. 

Zoogins två lopp brukar dock inte ligga så tätt som de gör i år. 

"Koppling till kriterievinsten" 

Solvallas nya giv i år är tävlingar på tisdagar. Tisdagens stora rubriklopp är Zoogins lopp för treåringar som inleder V64-spelet den kvällen.

Huvudloppet i lördags var gulddivisionen med samma namn där Digital Ink och Robert Bergh gick segrande ur striden. 

Hur kan det komma sig att det körs två hyllningslopp för Åke Svanstedts gamle stjärna i Sverige? Zoogins hemmabana var Bergsåker och att det körs ett där faller sig naturligt. Men på Solvalla?

- Det är kopplingen till kriterievinsten som gör att det instiftades ett lopp också hos oss, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Hyllad världsartist

1993 vann Zoogin Svenskt Travkriterium på Solvalla. En överraskande seger av hästen från Sundsvall som sedan blommade ut till en världsartist och sprang in över 25 miljoner kronor.

Första upplagan av Zoogins lopp i huvudstaden kördes år 2000. 

- Det var en del treåringslopp som instiftades ungefär samtidigt och man valde att döpa ett av dem efter Zoogin, eftersom han vunnit kriteriet på Solvalla. Jag tror att Zoogins lopp kom till som ett lopp i kriterieserien från början och därefter blev det ett vanligt treåringslopp, säger Markus Myron som måndagen 8 januari lämnar över sysslan som sportchef till Anders Malmrot och fortsätter som marknads- och kommunikationschef på Solvalla.

Många stora segrar

Zoogin tränades under hela karriären av Åke Svanstedt och tog 51 segrar på 96 starter. Året efter kriteriesegern blev det en andraplats i derbyt. Zoogin blev även tvåa i Elitloppet  två gånger. Han vann lopp som Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial, Oslo Grand Prix, Svenskt Mästerskap, Fyråringseliten med flera triumfer. 

Zoogin är sedan 2013 avelshingst i Ryssland.

Fotnot: Bergsåker körde i gång med Zoogins lopp 2004.

Mikael Wikner, Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag