Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svanstedts sorg: ”En bra människa”

Foto: ÖRJAN F ELLINGVÅG
Foto: Maria Holmén
Foto: HENRIK JANSSON

Trav-Sverige sörjer storhästägaren Karl-Erik Benders död. 

Stjärntränaren Åke Svanstedt vann Elitloppet med två av Benders uppfödningar – och har haft ett nära samarbete med takpannemiljardären under karriären. 

– Det var en bra människa. Inte bara en bra affärsman, säger Åke Svanstedt. 

Under måndagen kom beskedet att Karl-Erik Bender, mannen bakom det välkända takpanneföretaget Benders, gått bort 87 år gammal. 

Karl-Erik Bender var även en mycket framgångsrik hästägare och födde upp flera stjärnhästar på stuteriet Stall Palema. 

Där bland annat Elitloppsvinnarna Torvald Palema och Gidde Palema föddes upp, två hästar som tillsammans drog in 53 miljoner kronor under karriären. 

Tränare och kusk bakom hästarna: Stjärntränaren Åke Svanstedt, som numera har sin verksamhet i USA. 

”Betytt mycket för min karriär” 

Åke Svanstedt blev huvudtränare för Palema-hästarna 2001 och har under stora delar av karriären haft ett nära samarbete med Karl-Erik Bender. 

– Jag tränade mina hästar på förmiddagen och hans hästar på eftermiddagen. Han har givetvis betytt mycket för min karriär. Sedan växte min verksamhet och jag hade inte tid att träna hans hästar också, då fick Pär Hedberg ta över träningen, säger Åke Svanstedt. 

Men trots att Svanstedt flyttade till USA behöll han kontakten med storhästägaren, faktumet är att det var Karl-Erik Bender som låg bakom köpet av stjärntränarens lyxgård i Florida, där Åke Svanstedt håller till under vinterhalvåret. 

– När vi var på semester i Florida ringde han och sa att han fått tipsa om en hästgård och undrade om vi kunde åka och titta på den. Det var två och en halvtimme dit men vi åkte dit och konstaterade att det var ett fint ställe. Så då köpte han gården och frågade om jag ville bli delägare. Jag gick med på det och sen hamnade vi här till slut. 

– Så han har varit mycket involverad i min karriär. 

”Hann aldrig hälsa på honom” 

Hur reagerade du när du nåddes av beskedet om hans död? 

– Det var ju lite väntat. Jag skulle åka och hälsa på honom över jul, men då hade han åkt in till sjukhus. Han hade för dåligt hjärta. Så jag hann aldrig hälsa på honom. Det var synd. 

– Sedan verkade det som att det gick väldigt fort. 

Ni har haft mycket kontakt även de sista åren? 

– Ja, herregud. Just nu har vi fem hästar i träning som ägs av dem. Det var en bra människa. Inte bara en bra affärsman.