Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svanstedt och Bender oense

Åke Svanstedt och huvudägaren Karl-Erik Bender har firat stora triumfer tillsammans. Nu är de oeniga över Adams Halls framtid.
Foto: Jonatan Jacobson
Efter Olympiatravet i april ansåg tränaren Åke Svanstedt att tävlingskarriären för Adams Hall var över. Ägaren Karl-Erik Bender håller dock inte med och nu hoppas han på en comeback i höst.
- När avelssäsongen är slut hoppas jag att få se Adams Hall på tävlingsbanan igen, säger Karl-Erik.
Adams Hall har bara gjort fyra starter i år. I den senaste, Olympiatravet, blev han femma trots en galopp.

Bara avelsarbete efter Olympiatravet

- Tyvärr blev Adams Hall störd till galopp, ändå travade han 1.11,7 över 2.140 meter. Utan galopp hade han gått nedåt 1.11. Det visar att Adams Hall fortfarande har en del att ge, säger Bender.
Efter loppet på Åby har det helt och hållet handlat om avelsarbete för Adams Hall. Att kombinera avel och tävling har helt enkelt inte varit aktuellt i år.
- Det blir för tufft, Adams Hall klarar inte det. Med Gidde Palema var det annorlunda, han hade inga problem med att både vara avelshingst och tävla samtidigt. Men så är han också en unik häst i det avseendet, säger Morgan Wilhelmsson på stuteri Palema.

Blåblodig familj

Som en helbror till Andover Hall, en av världens mest eftertraktade avelshingstar, är det naturligtvis många stoägare som väljer Adams Hall. Dessutom är ju Adams Hall även helbror med Conway Hall och Angus Hall.
- Adams kommer att få runt 100 ston, ungefär lika många som han fick ifjol, säger Morgan.
De äldsta avkommorna efter Adams Hall är tre år. Under de två första åren som avelshingst betäckte Adams Hall i Danmark eftersom han då inte var godkänd i Sverige. Därför är dessa kullar ganska små.

Åter på banan till hösten

2007 fick Adams Hall grönt ljus i Sverige och den första stora kullen är den som föddes ifjol, ur den finns drygt 90 avkommor.
Åttaårige Adams Hall har gjort 63 starter och vunnit i 13 av dom, han har sprungit in drygt 3,5 miljoner kronor. Men det kan alltså bli mer om Karl-Erik Bender får bestämma.
- Jag räknar med att vi gör ett försök att starta honom framåt hösten, säger Karl-Erik.
Även om Adams Hall haft en del problem med skador och sjukdomar är det en ganska pigg åttaåring som springer omkring i sin hage på Bossgården i Edsvära.
- Han har ju varit med i många tuffa lopp och är väl inte helt omärkt, men några större fel är det inte på honom, säger Morgan Wilhelmsson.

Lennart Persson/Travnet.se