Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Superhästens kamp mot klockan är över

Face Time Bourbon tränar på stranden.
Foto: Skrämdump Equidia
Face Time Bourbon.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Reportage hos Sébastien Guarato.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Face Time Bourbon på väg ut för start i Prix d'Amérique.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Face Time Bourbon.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media.

I 43 starter har Face Time Bourbon borrat ned huvudet över upploppet i jakt på vinst.  

Aldrig har han varit sämre än tvåa – men nu är tävlingskarriären över. 

Samma vecka han förväntades bärga sin tredje seger i Prix d'Amérique kom beskedet att en medfödd skada sätter stopp för fortsatt tävlande.

SportExpressen har tittat närmare på stjärnhästen som dominerade trots att han hade oddsen emot sig. 

I linje med horisonten kommer två hästar travande längs strandkanten. 

Vågorna slår i bakgrunden och vinden viner när den franska tv-kanalen Equidia dokumenterar Face Time Bourbons uppladdning inför Prix d'Amérique 2021. Superhästen klipper till i steget och sneglar skeptiskt mot kameran som han rör sig snabbt förbi. 

Tränaren Sébastien Guarato vet hur en häst ska förberedas inför det franska storloppet, han har redan vunnit det två gånger med Bold Eagle och en gång tidigare med Face Time Bourbon. 

Dagarna innan får kusken Björn Goop ett sms med ett videoklipp – det ser bra ut, konstaterar han lugnt utan några större utsvävningar när han pratar med SportExpressen. 

Det går som planerat - det blir en andra seger för stjärnan. Men det är också början på slutet av en makalös karriär där hästen gått en relativt okänd kamp mot klockan.

Allvarligt sjuk som tvååring

Face Time Bourbon har varit en ”snackhäst” sedan dag ett. Pappa Ready Cash hade redan lämnat stjärnhästen Bold Eagle och nu skulle Sébastien Guaratos nästa supertalang ta sig an världen. Karriären inleddes med två raka segrar sen blev hästen svårt sjuk och hans liv svävade i fara.  

Det berättar tränaren om i Svenska spels dokumentärserie ”Vägen till Prix d’Amerique”. 

– Han hade problem som föl och höll nästan på att dö när han var två år. Han hade bölder i bringan som vi inte visste hur han fick. Hans högra halsven var tilltäppt och den har han inte kvar, berättar han.

Guarato säger att Face Time Bourbon fick en infektion i lungorna, gick ner 50 kilo och var borta från banan i drygt sex månader.

– I höjd med bringan öppnade en veterinär upp honom och tappade honom på två liter var. Bölden var enorm. Han hade också en i närheten av artären som de inte ville punktera. Så han fick antibiotika och förlorade sin högra halsven. Men sen blev han bättre och starkare för varje år.

”Han har bevisat att det är fel” 

Tillståndet hästen drabbats av kallas för kvarka och är en mycket allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom. Den erfarenheten delar dock Face Time Bourbon med en annan fyrbent legendar. 

– Varenne var också väldigt sjuk i kvarka som unghäst. Två av världens bästa hästar har varit sjuka i kvarka. Man har börjat fundera - ska de ha en sväng av kvarka?, säger Anders Lindqvist, svensk travtränare baserad i Frankrike, lite skämtsamt, och fortsätter:

– Det gjorde kanske att han slapp vara med i den värsta unghästcirkusen. Det var samma sak med Varenne, tack vare det slapp han vara med i de värsta unghästloppen, de vanns allihop av Viking Kronos då. 

Inte nog med det. Även om Face Time Bourbon bevisligen är en häst utöver det vanliga så har han en defekt som vanligtvis gör många travtränare skeptiska. 

– Förutom att han har haft kvarka som unghäst så är han inte exteriört korrekt. Han är som man säger ”x-bent”, hans framben står inte rakt, det är mer som ett litet x. Speciellt det ena knäet. De hästarna brukar inte vara bra men den här är ett undantag. När jag ser sådana hästar på auktioner så brukar man dra åt sig öronen. Men han har bevisat att det är fel att bara titta på exteriören.

Ägarens ilska: ”Han förtjänar inte det”

Anders Lindqvist tror att de exteriöra förutsättningarna har gjort hästen extra skör, det har bland annat lett fram till en återkommande strålbenshälta i vänster framben. 

– Face Time har haft bekymmer med hovbenet sedan har var ganska ung, och i träning har vi en sko som ger honom bra stöd i trakten. Nu har han breda aluminiumskor med öppen tå, sa Sébastien Guarato i ett reportage med norska Trav og Galopp-nytt inför årets Prix d'Amérique. 

Efter sjukdomsbekymren som tvååring fortlöpte hästens tävlingskarriär och han seglade snabbt upp som nästa stora superstjärna. Han radade upp segrar och vann bland annat lopp som Critérium des 3 ans på Vincennes, Europaderbyt och Critérium Continental innan han tog sin första seger i Prix d'Amérique som femåring. 

År 2021 tog han sin andra seger i det franska storloppet som räknas som världens tuffaste. Men firarna hann knappt svälja champagnen innan italienske majoritetsägaren Antonio Somma meddelade att han skulle peta den svenske segerkusken Björn Goop till förmån för Éric Raffin. 

”Han körde väldigt dåligt. Det blev ett väldigt dyrt lopp, även om han vann så skulle det ha varit detsamma, Face Time Bourbon förtjänar inte så hårda lopp”, skrev Antonio Somma i mejl till SportExpressen efter petningen.

Rykten om allt inte står rätt till

Efter avelssäsong 2021 vann Face Time Bourbon under våren Prix de Selection och Prix Rene Balliere med Éric Raffin i sulkyn innan siktet ställdes mot Europa. Ytterligare två segrar bärgades innan Antonio Somma tillslut skulle få se sin stjärna vinna ”Lotterian” på hemmaplan i Neapel i oktober. 

Nu väntade bara Prix d'Amérique, en seger där skulle göra ge honom en plats i skaran av de fåtal hästar som vunnit loppet tre gånger. Allt såg ut att gå som planerat men i genrepet den 12 december fick han se sig, knappt men säkert, slagen av Etonnant.

En ”vanlig” häst kan vara tvåa – men Face Time Bourbon är ingen vanlig häst. 

Anders Lindqvist berättade att han hört rykten om att allt inte stod rätt till med stjärnans hov men han kände sig lugn när anmälningslistorna kom och hästen var med. 

Fem dagar kvar till Prix d'Amérique får journalisten Kristin Riise Ödegård ett sms av Sébastien Guarato. 

Hon ska göra ett reportage om Face Time Bourbon inför storloppet och är glad över att hon lyckats få tag på en erfaren hästfotograf. Med hjälp av en drönare ska de filma stjärnans sista träningsjobb innan start på stranden. Men nu får hon ett chockbesked: ”Det är ingen idé att du kommer”. 

Utdömd som fyraåring 

Kort därpå släpper hästens ägare nyhetsbomben på Twitter - ”Face Time Bourbon är skadad och kommer inte till start”. Tomrummet som lämnas efter strykningen av hästen i Pd'A är total. Sedan dröjer det inte länge innan nästa rapport. 

– Face Time Bourbons karriär är med 90 procents chans över, säger Sébastien Guarato till franska tv-kanalen Equidia. 

Norskan Kristin Riise Ödegård har i stort sett bott hela sitt vuxna liv i Frankrike och bevakat travsporten, först åt Equidia och nu åt svenska Kanal 75. Redan dagen efter Guaratos dom lyckas hon få till en intervju hos mästertränaren i Normandie. 

Sammanbitet tittar Sébastien Guarato in i kameran. I bakgrunden syns pokaler och tidningsurklipp från franska travtidningen Paris Turf som bevis på några av de stora segrarna som bärgats. 

Tränaren berättar om åkomman som nu stoppar stjärnhästen från fortsatt tävlande. Han beskriver det som en medfödd degenerativ skada. 

– När han var två år trodde veterinären inte att han skulle hålla längre än till fyraåringssäsongen. Men vi fick nästan två och ett halvt år med den prognosen. Så på så vis överträffades fortfarande förväntningarna, säger han i tv-klippet på ATG Play. 

Då skulle det värsta ske 

Kristin Riise Ödegård berättar för SportExpressen att hon är väldigt tacksam att tränaren tog emot henne så kort inpå beskedet. 

– De visste att det någon dag skulle vara sluttävlat. Det gick längre än planerat vilket var bra men när han började få ont var det bara att sluta. De vill inte överdriva, går det för långt bryter han ned totalt. Då kan han inte gå. Blir det ännu sämre ryker ligamentet som fäster i där (under hoven), då måste man nästan tänka på att avliva hästen. De vill de inte tänka på. 

När hon frågade Sébastien Guarato hur han kommer att minnas hästen for inte tankarna till något speciellt lopp – i stället lyfta han fram Face Time Bourbons mod och vänlighet. 

– Det var roligt att han bestämde sig för det och inte tog något lopp, säger Kristin Riise Ödegård.

Bild från när Travronden besökte Sébastien Guarato på hans gård i Normandie.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media

Face Time Bourbon gjorde 43 starter och var aldrig sämre än tvåa. Totalt blev det 35 segrar, det trots en skada som inte ens skulle ta honom förbi fyraåringssäsongen som tävlingshäst. 

– Hade han inte haft sina problem hade han nog aldrig förlorat, säger Sébastien Guarato när Kristin Riise Ödegård påpekar det faktumet. 

– Han lärde sig att kompensera på andra sätt. Det är nog därför han kunde vara så väldigt snabb i kurvorna, eftersom det var i vänstervarv och han lutade sig lite till höger och kunde få mycket fart då. Han förvandlade sitt handikapp till en fördel i loppen.

Nu väntar ett nytt kapitel för sjuårige Face Time Bourbon där han ska ägna sig åt avelsarbete på heltid. Ett levande föl efter stjärnan, som sprang in strax över 35 miljoner kronor, kostar närmare 400 000 svenska kronor.