Foto: / SCOOPDYGA - CHOURAQUI Elliott
 Foto: / SCOOPDYGA - CHOURAQUI Elliott

Superhästen lekte hem 24 miljoner kr

Publicerad

Europas största galopplöpning Prix de l’Arc de Triomphe avgjordes på söndagen strax norr om Paris.

Jättefavoriten Enable gjorde vad nästan alla förväntade sig och lekte hem segern - värd drygt 24 miljoner kronor.

 Med huvudbanan Longchamps under ombyggnad blev det banan i Chantilly, några mil norr om Paris, som fick bli värd för Europas mest värdefulla galopplöpning på söndagen.

Prix de l’Arc de Triomphe – ”Arcen” kallad – såg en överlägsen vinnare i treåriga stoet Enable. Jockeyn Frankie Dettori menade att han hade haft kontroll på händelserna från start över de 2 400 meterna på gräset.

Men inte nog med det.

- Jag har faktiskt känt mig mycket säker hela veckan…det är ett fantastiskt sto det här, sa Dettori som vann det stora loppet för femte gången vilket gör honom till den mestvinnande jockeyn i loppets 95-åriga historia.

Åttonde raka segern

Enable förlorade sitt debutlopp i år. Sedan har allt gått spikrakt.

Söndagen seger var den sjunde i rad för det treåriga stoet som nu alltså tjänade 24 miljoner kronor i ett enda lopp.

Tränaren till Enable är John Gosden som vann Arcen för andra gången. 2015 vann han loppet med Golden Horn och fick även då hjälp av stjärnjockeyn Frankie Dettori.

Enable ägs av prins Khalid Abdulla som även fött upp stoet.

John Gosden sa efter loppet att det troligen är färdigtävlat för Enable i år.

- Det skulle kännas fel att tävla med henne mer i år. Att vara med i Breeders’ Cup skulle inte vara rätt mot stoet. Om hon är i samma fina form nästa år överväger vi att vara med i öppningen av det nya Longchamps och försöka vinna loppet igen!

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag