Supergården till salu för 70 miljoner kronor

Foto: AREAL FASTIGHETSFÖRMEDLING
Foto: AREAL FASTIGHETSFÖRMEDLING

En Sveriges största travanläggningar är till salu. 

Prislappen på Julmyra Horse Center: 70 miljoner kronor. 

– Vi har redan nu mycket bra trafik på både vår hemsida och på Hemnet, säger mäklaren Mats Fröjdenstam. 

Reijo Liljendahl, Dennis Palmqvist, Katja Melkko, Jasmine Ising och Petter Lundberg är några av travtränarna som hållit till på superanläggningen Julmyra Horse Center. 

Nu är den välkända miljongården till salu – för 70 miljoner kronor. 

Hur kommer det sig? 

– Bakgrunden till att de investerade i Julmyra för några år sedan var att anläggningen var en komponent i en mer omfattande diskussion med Solvalla och andra intressenter. Den diskussionen fördes under ett par år men avslutades sedan. Säljarna är fastighetsutvecklare och såg att det fanns relativt stora behov av åtgärder i Julmyra, som ex. att köpa tillbaka tidigare avyttrade delar, för att det skulle bli en bra sammanhållen gårdsbild, säger mäklaren Mats Fröjdenstam. 

”Vi har fått till några tidiga kontakter” 

Mäklaren fortsätter: 

– Utöver det så har säljarna även investerat i att lyfta hela anläggningen till att i dag vara kanske den främsta travträningsanläggningen i Sverige. Nu känner säljarna att de har genomfört det som de kunnat tillföra och utveckla. Därmed känner de att det är dags att kliva åt sidan och hitta en ny ägare. Säljarna tror att en framtida ägare kanske ska vara etablerad inom travvärlden.

Gården innehåller bland annat rundbana på 1000 meter, en 800 meters rakbana, en 500 meter lång djupsandsbana och en kuperad backbana plus en 800 meters rundsandbana.

Totalt är gården på 112 hektar.

Hur ser intresset ut? Har det redan dykt upp intressenter? 

– Ja, intresset är högt och vi har redan nu mycket bra trafik på både vår hemsida och på Hemnet. Vi har även fått till några tidiga kontakter. Dock har försäljningsobjektet inte legat ute i mer än dryga 20 timmar så det är lite tidigt att avgöra om någon av dessa spekulanter är den slutgiltiga köparen.

”Storleken på plånboken är avgörande” 

Gården är värderad till 70 miljoner – är den här typen av ”jätteobjekt” svårsålda?

– Självklart finns det fler presumtiva köpare till en gård på 7 miljoner än en gård för 70 miljoner. Men det är en näst intill unik anläggning som vi fått förmånen att förmedla och det är inte ofta något liknande kommer ut på marknaden. Vi tror att intresset kommer vara stort men prisnivån kommer troligtvis att göra att antalet spekulanter minskar något. Avgörande är nog om vi kan hitta spekulanter med ett genuint intresse i travsport eller annan hästsport samtidigt som man har ett ekonomiskt sinne för att driva och förvalta anläggningen. Sist men inte minst så är ju även storleken på plånboken avgörande. Med en alltför stor låneandel så blir köpet svårt att ro ibland.

Företaget Gelba är Majoritetsägare i jättegården. Geir Pedersen, som var vd fram till tidigare i år, säger att det inte finns någon dramatik bakom försäljningen. 

– Det är beslutat att Julmyra ska säljas och det är ingen dramatik bakom det. Det är en anläggning under utveckling. I dag finns ungefär 200 hästar där, men verksamheten har plats för ungefär 500. Anläggningen är fantastiskt fin och det har investerats hur mycket pengar som helst, säger han till Travronden.