Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succékusken om sorgen efter pappans bortgång

Rikard N Skoglund tillsammans med Matteus LillieborgFoto: ATG
Foto: Maria Holmén / Travronden

Rikard N Skoglund, 30, har de senaste åren gjort kometkarriär och slagit sig in i det absoluta toppskiktet av svenska kuskar. 

I podden ”Hovavtryck med Matteus” berättar talangen om karriären, men även om när hans pappa tragiskt gick bort i en trafikolycka. 

– Det gör ont hela tiden. Man ser inget ljus. Det spelar ingen roll om man skulle vinna 30 miljoner på lotto, säger han i podden. 

Förra året krossade travkusken Rikard N Skoglund sitt egna rekord i inkörda pengar när han körde in totalt 12,3 miljoner kronor. 

Med drygt fem månader kvar av 2019 har han redan kört in 11,9 miljoner, och placerar sig just nu på en åttondeplats i den svenska kuskligan. 

Den här veckan gästar talangen ATG:s podd ”Hovavtryck med Matteus” där han bland annat berättar om en delvis tuff skoltid, den uteblivna fotbollskarriären, om att tysta tvivlarna – men också om när han som barn väcktes av beskedet att hans far, travtränaren Anders Skoglund, gått bort i en trafikolycka. 

– Jag minns att morsan kom in och väckte mig mitt i natten. Det var fortfarande rätt ljust ute. Jag trodde det var morgon men jag såg på henne att hon var allvarlig. Att något var fel. Det var som att man fick hjärtat i halsgropen bara av att titta på henne, berättar Rikard N Skoglund i podden.  

”Det är svårt att beskriva”

Efter tragedin följde en tung tid för Skoglund, som då endast var fjorton år gammal. 

– Det är svårt att beskriva det när man inte upplevt det själv. Man går runt med stort hål i magen. Det är ett tomrum. Man äter inte och dricker inte. Man är hungrig, men inte hungrig. Det gör ont hela tiden. Man ser inget ljus. Det spelar ingen roll om man skulle vinna 30 miljoner på lotto, säger han. 

”Om jag vinner brukar jag åka upp”

I podden berättar han att det under den perioden endast var hästarna som fick honom att må bra. 

I dag har Bergsåkertränaren en rutin varje gång han vunnit ett V75-lopp på hemmaplan. 

– Han ligger vid Selångers kyrka, alldeles vid Bergsåkers travbana. Om jag vinner V75 på Bergsåker brukar jag åka upp och lägga blommorna på graven där, säger han.