Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succé av Sebastian K - satte nytt världsrekord

Sebastian K och Åke Svanstedt.
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Åke Svanstedt - utan hjälm.
Foto: Roger Vikström

STOCKHOLM. 1.07,7.

Så lyder det nya världsrekordet för en travhäst.

Sebastian K och Åke Svanstedt sprängde alla gränser när han travade rekordet natten till söndagen svensk tid på Pocono Downs.

– Helt otroligt, sade Svanstedt till TT kort efter rekordloppet.

Sebastian K har utklassat motståndet i USA så här långt. Han inledde med att vinna på 1.08,5, en tangering av världsrekordet på milebana (1 609 meter).

Därefter har han vunnit lika enkelt på 1.08,6 och 1.08,7.

Nu tävlade man på en tusenmetersbana i Pocono, Pennsylvania. En av de snabbaste i landet.

– Det har varit mycket snack om världsrekordet. I kväll kändes Sebastian så himla bra så jag bestämde mig för att försöka slå rekordet. Från 800 meter kvar var det full fart och han bara ökade för varje hundra meter. Det var rätt kul att se 1.49,0 på tavlan när vi passerade mållinjen, sade Svanstedt till TT.

– Det var ingen bluffseger precis. Sebastian gjorde loppet helt själv och jag tror att 1.07,7 blir svår att slå i framtiden.

330 000 kronor

Förstapriset var 50 000 dollar, cirka 330 000 kronor.

Åke Svanstedt lämnade ett storstall i Sverige och åkte över till USA förra hösten. Han ville ha ett lugnare och drägligare liv och det har han verkligen fått.

Men suget på stora segrar och världsrekord har alltid funnits där och nu slog de till.

– Sebastian K har en enorm kapacitet. Tidigare har han sprungit och väntat på andra hästar men nu har han fullt fokus framåt och vill verkligen vinna. Det känns verkligen när man sitter bakom honom och det är den snabbaste hästen jag kört.