Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stundom är det ett högt pris att betala

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

En tuff resa med ett stundom väldigt högt pris att betala.

Men vinnarcirkeln är väldigt läkande och det som driver oss travtränare.

Att vara travtränare kan vara en härlig resa. Att få jobba med många fina individer i hästarna där drivkraften är att vinna och att lyckas med sina egna idéer. 

Men vill man vara en vinnare inom travet får man vara beredd att betala ett högt pris, såväl i privatlivet som rent själsligt. 

Kraven i dagens travsport är stenhårda och ibland måste man ställa sig frågan hur man orkar och om det är värt det?

* * * 

Du måste vara på topp hela tiden, med varje liten del av verksamheten, för att räcka i den absoluta eliten.

Till skillnad från många andra elitidrottskarriärer är travtränaryrket en lång process som kräver att du håller nivå i många år.

Takter behöver timeout

Frågan blev åter aktuell i veckan då Jimmy Takter gick ut med att han skulle ta ett sabbatsår. Takter känner, trots stora framgångar i USA, att kraften inte räcker och att han behöver time out.

Jag hade min egen svacka ifjol höst då det inte fanns någon energi kvar, efter flytten av gården och mycket annat var det plötsligt bara ”game over”. 

Än värre var det för Frankrikes etta, Jean-Michel Bazire, som råkade ut för en hjärnblödning för ett par år sedan. 

Pressen i toppen är stenhård och jag tror att vi kommer att få se allt fler tränare som går i pension i tidig ålder i framtiden.

För dagens lärlingar som ska bli framtidens affischnamn är det ännu tuffare. När min generation var lärlingar var det inte alls samma mediala tryck och tonen inom sporten inte alls lika hård och rå.

Jag har sett för många som ändrat personlighet och där den spontana glädjen försvunnit.  

Det finns dock drivkrafter att satsa sin själ i travsporten. Vinnarcirkeln är väldigt läkande.

Kanske det bästa för travet vore att avla mer på Kihlström...

Berghs tips inför V75

V75-1: 8 Eva I.H. har varit riktigt bra och kan vara en spik för den modige, om man väljer att gardera så måste min 12 Greece Boko med.

V75-2: Lurigt med en treåring som favorit på V75 och gardering känns given. Min vinnare är fina talangen 9 Minnestads El Paso.

V75-3: Jag spikade 2 Månprinsen A.M. senast han vann och jag tvekar inte att spika nu också. 

V75-4: Favoriten 3 Flash Hammering möter enklare hästar nu än tidigare men vanlig vagn, voltstart och ojämna prestationer gör att det kan bli en skräll. 6 Strait Iron är intressant och kanske Torbjörn Jansson leder runt om?

V75-5: Min egen 2 Angle of Attack är favorit och har perfekta förutsättningar för ledningen som han gillar skarpt. Men han är ny i klassen och förra loppet kan spela in så garderar med 6 T.Rex D.K. och 7 Linus Boy.

V75-6: Favoriten 3 Jaques Noir fick till det senast efter det strulat ett tag men här tror jag att 2 Selmer I.H. blir för svår. Ta även med min egen 7 Gianluca Boko.

V75-7: Gardering kan vara vinstgivande i avslutningen. Det luktar hård körning från start så 2 Malkin, 8 Voulez Vouz och 10 Mellby Demon kan dra nytta av det på upploppet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!