Studsade till när jag såg rubriken

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Vi murvlar älskar rubriker.

Stora, feta och svarta.

Ibland kan de ge en fel bild.

Som när Åby får oförtjänt pisk!

Rätt och fel är temat i den här krönikan. Efter ett drygt halvsekel i branschen har det blivit både ett och annat rätt - och fel.

Studsade till när jag i mitt husorgan såg rubriken förra veckan om tre fall av djurplågeri på Åby.

Publicistiskt helt korrekt eftersom fallen är polisanmälda och ligger på en åklagares bord.

Åby och travet i allmänhet får alltid braskande rubriker när något gått snett. Det ligger liksom inbyggt i det journalistiska tänket. Spel och dobbel...

I det här fallen tycker jag att Åby oförskyllt hamnar i skottgluggen. Det positiva är att veterinärerna i tjänst upptäckt de fel som nu är under luppen.

Och självklart ska de tränare som agerat illa få sina straff - om nu lagen kommer fram till det.

Segerchecken på Elitloppet sägs bli fem miljoner kronor nästa år. Därmed har Åby fortfarande den största checken med sex millar till vinnaren av Åby World Grand Prix 2024.

Rätt av Solvalla - och man har sin maffiga utbetalning varje år. Åby vart fjärde.

Förra veckan var Johan Karnevi en klant i sulkyn på Axevalla. Fick sex veckors avstängning.I måndags gjorde han allt rätt bakom Cash And Carry på Mantorp. Visade inte en tillstymmelse av nervositet trots att han rattade en megafavorit inom V64.

Fel kan snabbt bli rätt.

Skrev i min förra krönika att Hail Mary skulle sluta tävla och gå till avel. Bli pappa är rätt men Robert Bergh meddelar att tävlingskarriären inte är över trots årets bleka resultat.

Rätt ska vara rätt.

Adrian Kolgjini stod för ett fatalt fel värt kanske flera 100 000 kronor när han hade missat tiden för när hans två hästar Hepburn och Urban Africa skulle vara inne på Jägersro inför finalen av Uppfödningslöpningen i lördags.

Numera gäller ”detention barn” inför stora race även i Sverige.

Hästarna måste vara på plats vid ett givet klockslag för att stå under bevakning fram till loppet. Allt för att undvika sabotage. Kolgjini Jr missade tiden med 40 minuter. Hans två finalister ströks.

Adrian erkände direkt sin miss. Jag högaktar honom för det.

Ibland blir fel även rätt!

Åbytränaren Admir Zukanovic har spikat fast ett antal tusen skor på hästar genom årens lopp. Den här gången gick det snett. Trots att han närmade sig hästen på samma vis som tidigare. Den slog bakut och Admir fick sig en rejäl känga mitt i magen. Lyckligtvis gick det inte så illa som det kunde ha gjort.

Rätt kan bli fel.

Ett bullrande stort hjärta i Axevallas pressrum har stannat. Lars Erik Sjöman har somnat in vid 81. Han var NLT:s man där så länge jag minns. Alltid nyfiken och fylld med anekdoter som gladde oss.

Att han är borta känns fel - även om Axevallas pressrum liksom på de flesta travbanor numera ekar tomma!

Hyggliga stålar att köra om i Frankrike. Den totala budgeten för 2022 är 278 miljoner euro.

Aldrig fel att tävla där om man har häst för det!