Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ström: "De ska vara rankade högst av alla"

Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

På söndag kan entreprenören, spelaren, travfantasten – miljardären Anders Ström, 45, vinna StoChampionatet för andra gången.

Två kuskar är klädda i Courants röda hästägarjacka: Johnny Takter bakom Princess Face och Adrian Kolgjini bakom Pasithea Face.

– Jättespännande och jag tycker att de ska vara rankade etta och tvåa, säger han.

Unibet-grundaren Anders Ströms hästbolag Stall Courant AB har över 40 hästar i svensk proffsträning – tiotalet av dem hos Lutfi Kolgjini, varav tre är fyraåriga ston och två av dem i final. Men det kunde ha sett helt annorlunda ut.

– Jag var i ett tidigt skede och tittade på hästarna ur den här kullen och gillade verkligen Pandora Face, Pasithea Face och Princess Face men av någon konstig anledning köpte jag bara de två förstnämnda, det berodde lite på att jag tyckte att hon var liten i kroppen. Sedan gillade jag henne direkt när hon började springa och i vintras var jag sugen på att köpa en bra häst i ungefär samma prisklass men det blev ingenting med det, så då ringde jag ”Ludde”.

Köptes i vintras – för miljonbelopp

– Vi kom överens på bara några sekunder.

Princess Face vann E3 i fjol och sprang in väldigt mycket pengar – hur mycket kostar en sådan häst i det skedet?

– Det är inte officiellt, men du kanske kan räkna ut ungefär var det ligger.

Tre-fyra miljoner?

– Då är du inte så långt borta. Jag tror att avelsvärdet på henne är väldigt högt, bortemot två miljoner kronor.

Hur är hennes inställning över upploppen?

– Det är många som ifrågasatt just det.– Som hästägare blir man ju lite tjurig på sådant, skrattar Ström och fortsätter:

– Jo, men hon är ett sto, ibland är hon riktigt på topp, ibland har hon varit nedsatt av brunst, vid något tillfälle hade hon en infektion i kroppen. Det blir nästan så att folk ska kritisera henne lite i överkant eftersom hon är så himla bra. Hade hon varit en vanlig häst så hade inte kritiken varit likadan.

– Ta Drottningens Pokal, där var hon brunstig i försöket men gick med optimal utrustning och utan brunst i finalen och då vann hon på ett bra sätt tycker jag, det är en fantastisk häst i mina ögon.

”Hon ska vara favorit”

– Den andra av tre fyraåriga ston som finns med i finalen är Pasithea Face som seglat upp som favorit.

– Jag var tidigt inne på att hon skulle bli som bäst som fyraåring. Hon är väldigt stor, har en grov aktion och har behövt växa i kroppen. Hon har utvecklats med loppen och tål att göra jobbet själv, det är väldigt bra i stolopp.

Vem tror du mest på i StoChampionatet?

– Pasithea tror jag har bäst chans, hon ska vara favorit. Men sen tror jag att Princess kommer att göra ett kanonlopp också.

Taktiken? Två hästar från samma stall och med samma ägare…

– Det är kuskarna som kör, men jag skulle vilja se Princess bakifrån nu. Hon har gått mycket där framme och det kan slita i längden.

Lutfi själv kvalade in båda hästarna men i finalen står han vid sidan om. Johnny Takter anlitas på Princess medan sonen Adrian kör Pasithea.

– Ludde kör gärna när hästarna håller på att utvecklas. Vi har en väldigt bra dialog kring det här med kuskar, som inför Drottningens Pokal där Björn Goop körde i finalen och jag tror det blir perfekt med Adrian på Pasithea och Johnny på Princess Face.

Trots att Anders befinner sig på semester lär det bli en resa till Sverige i helgen.

– Troligtvis, jag tänker nog avbryta semestern lite.

Inte undra på det – 14 år gammal var travfrälste ynglingen Anders Ström på Axevalla för första gången. Kristina Palema och Bo Näslund vann Stochampionatet 1985.

– Trippeltrav med tre mustiga travprogram att gå igenom och massor av lopp att spela på, det var som att vara i paradiset. Det fanns mycket som lockade på sommarloven i Skara men jag glömde snabbt Sommarland, Fritt Fall och Carola, minns Ström.

”Har inte satt in pengar på länge”

Courant har snudd på hästar i alla stora lopp för dagen är känslan.

– Hittills har ett väldigt bra år. Flera stora vinster i USA med hästen Dante, Cruzado dela Noche har varit med i de stora loppen och gjort det bra, Bravo Navarone är en klassklättrare av rang vill jag nog påstå. Hos Robert Bergh finns flera intressanta hästar också, Opitergium och Ask For You till exempel.

– Sedan har vi väldigt lovande treåringar i Disco Volante, Rigel Face och Rushmore Face för att säga några. Just nu går det bättre än någonsin tidigare.

– Samtidigt vill jag poängtera att vi har väldigt mycket hästar i stallet också.

Bär det utgifterna?

– Jag har inte tittat på slutet, men det var länge sedan jag satte in pengar, så just nu går det ihop. Men det är inget man förväntar sig ska bibehållas. Det här gör jag för att det är kul, det får kosta lite.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!