Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffas – efter succén i TV12

Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Foto: / KANAL 75

Den stora profilen Micael Broberg vann dubbla lopp på V75 under lördagen.

I TV12-sändningen berättade han att han dessutom låg bra till på ett Tillsammans-system där han var spelläggare.

Nu straffas han av förbundet för att ha brutit tävlingsreglementets "Regler angående totalisatorvadhållning".

Travtränaren Micael Broberg hade starthästar på V75 i lördags, samtidigt som han hade andelar i ett ATG Tillsammans-system.

Det straffas han nu för. Han döms för brott mot Tävlingsreglementets "Regler angående totalisatorvadhållning". 

Han får 30 000 kronor i böter samt körförbud i tre månader, och måste dessutom betala tillbaka de pengar som han vann på andelar. 

"Några som är avundsjuka" 

Han berättade i TV12 att han tippat – efter att hans häst Dani Boko skrällt till rejält på V75-spelet. 

– Jag sa i vinnarcirkeln att jag hade tippat, sedan är det några som är avundsjuka som varit på ST. Så de ringde mig och sa att de hade pratat med butiken, som tog på sig det. Men det var en ren lögn för han som är ägare för butiken sa att varken ST eller någon annan hade ringt. 

Men han menar att han fått felaktig information om vilka regler som gäller. 

– Jag tippade hos ATG för första gången helgen före och då hade inte jag någon starthäst. Sedan hade jag starthäst och då sa jag till dem: ”Jag får väl inte vara speläggare?”. Men då hade spelbutiken pratat med sin ATG-coach, och han kollade i sin tur med sin chef – som gav ok. 

– Han sa att jag får vara spelläggare, bara jag har med mina egna hästar. Vilket jag också hade. Jag spikade West Wing och hade med Dani Boko också. Sedan sprack vi i ett lopp där jag hade sex hästar. 

"Finns mycket annat man kan ta upp"

Det system han var spelläggare för fick sex rätt på V75. 

– Jag tippade in 384 000 till butiken. Vi sprack i ett lopp med sex hästar, så vi var väldigt nära att få alla rätt. Vi sprack i nästsista loppet. 

Har du några planer på att överklaga?

– Nej, det har jag inget att vinna på. 

Men han vill gärna se en debatt om det hela. 

– Men det är inte synd om mig. Reglerna är som de är, så det är bara att bita i det sura äpplet. Men jag tycker man kan fortsätta att debattera det. Men jag tycker det finns mycket annat man kan ta upp som ST blundar för när det gäller spelsäkerhet. 

"Kan inte sitta och gråta..." 

Utöver 30 000 kronor i böter tvingas Micael Broberg även betala ut pengar till tre av sina kompisar – som köpt andelar i systemet. 

– Jag kan inte sitta och gråta över det här, jag mister mina 35 000 som jag spelade in och får betala ut 17 000 till de som köpt in sig och inte hade ATG-konto. Tre av mina sex andelar var kompisar jag spelat åt som inte hade konto, bara för att vara snäll. Sedan får jag 30 000 i böter. Så det blir 70 000 i smäll på det här. 

Är det inte en tuff smäll? 

– Nej, jag vann ju 400 000 kronor i lördags, sen att folk blir avundsjuka… Jag hade länsstyrelsen hos mig förra veckan också. Då var det någon som ringt anonymt och anmält mig, så jag vet att det är folk som är sura för att jag sticker ut hakan. Det är samma sak här, jag öppnar käften i vinnarcirkeln och talar om att jag spelat ett Tillsammans-system. Sedan började spelsajter skriva om det direkt, så det var inte oväntat. 

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, säger till Sulkysport att butiksägaren ställt frågan om hur det är för ägare – inte tränare.


Regeln som Micael Broberg brutit mot

"Den som kör/rider eller tränar häst som startar i lopp får inte i detta, varken personligen, genom ombud eller som ombud, ingå vad vid totalisatorn eller hos andra spelarrangörer. Detta förbud omfattar även sammansatta spelformer (till exempel V75) om aktuellt lopp ingår i dessa spelformer".

Tävlingreglementets 42:a paragraf