Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ser storspelaren på startkaoset: ”illa”

Foto: René Hedemyr
Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Årets upplaga av Elitloppet överskuggades av ett stort kaos inför det första försöket. 

Något som fick flera kuskar och tränare att rasa. 

Men hur ser storspelarna på debaclet?

Christer Eriksson, som vann 56 miljoner 2012, ger nu sin syn på saken.

– Det är bara att försöka glömma skiten, säger han. 

Fint väder, fina tävlingar och en i vanlig ordning stor folkfest. 

Trots det handlade det mesta av snacket efter helgens stora travfest om det som hände inför och under det första försöket av Elitloppet. 

När starten skulle gå var den franske stjärnhästen Bold Eagle för het och när bilen sedan skulle släppa i väg fältet blev det omstart för misstänkt ”flygande start” på Björn Goop och Dreammoko. 

”Det är skandalöst”

Något som Bold Eagle med flera inte förstod, utan fortsatte i stället att trava som om det vore lopp. 

Efter loppet lovade kretsen kring den franske hästen att Bold Eagle gjort sitt sista Elitlopp, och Lutfi Kolgjini, som körde Rajesh Face, var fly förbannad. 

– Det är skandalöst att de trycker på omstartsknappen. Det innebär att de tar bort både min häst och Bold Eagle från en eventuell final, sa han på stallbacken efter loppet. 

”Det gör det ännu värre”

På plats på Solvalla var storspelaren Christer Eriksson, som 2012 blev uppmärksammad när han vann osannolika 56 miljoner kronor på V75. 

Christer, som hade spelat på loppet, var även han rasande.  

– I och med att loppet ingick i det största streckspelet (V75) blir det ur en spelsynpunkt väldigt illa. Sedan tycker jag även själv, ur ett sportsligt perspektiv, att det är ännu värre, säger han och tillägger:

– Det är bara att försöka glömma skiten. Det får inte ske. 

Vad var det största misstaget enligt dig? 

– Jag har hela tiden hävdat samma sak. Är du för sen bakom bilen, om du inte är ansluten med 100 kvar, då ska det inte blåsas omstart. De ska släppa fältet oavsett. Den som inte är ansluten är diskad. Det här är professionella idrottsmän, inte klass tre i Örkelljunga. Det här är crème de la crème. Det är en så enkel bit andra ändra på, säger Christer Eriksson. 

”Blir otroligt mycket svårare”

Bold Eagles ägare Pierre Pilarski bekräftade under onsdagen för Paris Turf att Bold Eagle inte kommer att återvända till Sverige.  

Christer Eriksson tror att Solvallas sportchef Anders Malmrot kommer få det svårare att locka utländska gäster till Elitloppet de närmaste åren. 

– Det blir så otroligt mycket svårare för Malmrot att få hit utländska ekipage nästa år och även året därpå. Det är synd, nu när han har lyckats så bra i år.

Själv trodde han på Stefan Melanders Volstead inför loppet, en häst han menar också drabbades av omstartskaoset. 

– Jag trodde det var spets och slut i försöket från spår ett för honom. Jag hade ingen feeling för Bold Eagle alls. En del såg att Bold Eagle och Rajesh Face var drabbade. Men Volstead var inte alls samma häst när loppet väl skulle gå. Det var inget tryck i den. Det är nog svårt att säga vilka hästar som var drabbade, säger han.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!