”Europas modernaste travbana”. Så kallas det planerade bygget av nya Jägersro.
Planen var från början att bygget skulle vara klart 2024 när det Skånska Travsällskapet 2017 sålde marken där den befintliga travbanan är belägen på till Malmö kommuns fastighetsbolag (MKB).
Så har det dock inte blivit, och nu är tanken i stället att första spadtaget ska tas i april 2023.
Men bygget rör upp känslor.
I april rapporterade Travronden att internrevisorn Nils-Göran Nilsson lämnat in en motion där han anser att Skånska Travsällskapet ska säga upp avtalet med MKB. Eftersom det enligt honom inte finns tillräckligt mycket pengar för att bygga banan.
I motionen skriver han att inflation, ökade drivmedelspriser och förväntade räntehöjningar har minskat värdet på avtalet, eftersom styrelsen inte skrev in en indexreglering i avtalet med MKB.
– Den nya banan kan inte påbörjas förrän efter 1 januari 2027 och då är avtalet värt hälften bara. Det kommer inte räcka på långa vägar. De kommer ha en skuld på 4-500 miljoner, sa han till Expressen då.
”Tog jävligt illa vid mig”
I måndags hade Skånska Travsällskapet en stämma där motionen röstades ner av styrelsen, något som även Travronden rapporterat om.
Jägersroprofilen och den tidigare stjärntränaren Lutfi Kolgjini valde att lägga ner sin röst, men berättar nu att han ilsknade till rejält mot slutet av mötet.
– Jag vill inte bidra med varken det ena eller det andra. Sedan var läget lugnt, allt var ju i demokratisk anda. Men sedan avslutade vår ordförande (Kerstin Peterson-Brodda) med att i stort sett läxa upp personen som lämnat in motionen.
– Då tog jag jävligt illa vid mig. Man ska kunna lämna in en motion utan att det blir så.
Lutfi Kolgjini valde därför att storma ut från mötet innan det var avslutat.
– Jag sa till henne att man inte gör så. Vi måste kunna ha högt i tak. Och vi ska vara tacksamma över att vi har så mycket engagemang inom sällskapet. Det var därför jag lämnade mötet.
– Tyvärr har vi en ordförande som inte är så demokratisk av sig.
”Det har påverkat vårt varumärke”
Kerstin Peterson-Brodda säger att hennes avslutande kritik på stämman handlade om att motionen läckt ut i medierna kort efter att den lämnats in.
Inte mot motionen i sig.
– Han markerade, visst gjorde han det. Det jag talade om var att jag tycker det var olyckligt att den här motionen blev medial. Det dröjde inte mer än två timmar från att motionen lämnats in till att jag blev uppringd av Travronden. Det var det jag reagerade mot. Det här är en intern angelägenhet. Sedan måste man få ha olika uppfattningar och högt i tak, det har vi alltid haft. Det är självklart. Men jag blev mycket störd av att det skulle behöva hamna i medierna.
– Det skapar oro eftersom många är inblandade. Svensk Travsport, ATG och alla våra affärsrelationer i Malmö med banken och så vidare undrar ju vad som pågår. Om det är kris med ekonomin på Jägersro. Det har påverkat vårt varumärke.
Vad var det exakt du sa som gjorde Kolgjini upprörd?
– Han tyckte inte det var okej, vi har inte pratat sen. Eftersom han reste sig och gick. Det finns folk som har olika uppfattningar och det får de lov att ha. I min roll som ordförande ville jag tala om att den här typen av debatter och beslut ska skötas internt.
– Det var inte motionen i sig jag var kritisk mot. Utan att det kom ut och att det gick ut så snabbt. Det var inte ryktesspridning utan en medveten handling. Många medlemmar hade inte ens hunnit läsa mejlen innan det kommit i tidningen.
”Vi har full respekt för oron”
45 medlemmar röstade för att avslå motionen, 13 medlemmar ville att avtalet skulle sägas upp medan åtta medlemmar avstod från att rösta, enligt Travronden.
I april 2023 hoppas Kerstin Peterson-Brodda att bygget ska vara i gång.
– Det är planen. Sedan är det ett stort arbete som ska göras och det är viktigt att det kommer i gång under den torra säsongen. Det är inte lönt att börja i november när vintern kommer. Därför valde vi att vänta till nästa vårsäsong. Vi får inte misslyckas någonstans, men det är en positiv utmaning. När vi är klara ska vi vara stolta över det här.
– Men vi har full respekt för oron, och den är inte obefogad. Men det var vissa siffror som vi inte kände var underbyggda. Och det fanns en del slutsatser som vi hade olika uppfattningar om.
Lutfi Kolgjini valde att lägga ner sin röst, men är skeptisk.
– Vi tycker att det är för mycket som är oklart. Därför tyckte vi det vore bättre att säga upp avtalet för omförhandling och vänta något år till. Men majoriteten tyckte inte så. De verkade inte vara speciellt bekymrade, säger han.