Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stolpe ut i storloppen – nu går Dibaba för seger

Foto: Lars Jakobsson / Kanal75
Foto: FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Tvåa i Svenskt Travoaks och tvåa i Breeders’ Crown. 

Segervana Dibaba har hittills haft stolpe ut i de större loppen. 

På lördag kan fyraåringen få sätta pricken över i:et när hon startar i finalen av Drottning Silvias pokal på Åbytravet. 

- Jag hoppas för hennes del och kretsen runt hästen att hon kan göra det men jag tar inget för givet, säger tränaren Roger Walmann.

Dibaba (V75-1) har vunnit nio av sina 14 starter och har aldrig varit sämre än tvåa, borträknat två diskningar. Men ännu saknas en storloppsseger. I både Svenskt Travoaks och Breeders’ Crown fick Dibaba se sig besegrad av Candy la Marc i fjol. 

Det numera fyraåriga stoet har på lördag chansen att äntligen få sätta nosen först i ett större lopp när hon startar i finalen av Drottningpokalen. Men tränaren tar inte ut något i förskott. 

- Jag har full respekt för alla mina konkurrenter och det kan vara någon som liftar med och kommer på innerspåret på Åby, det är ingen tvekan om att det kan hända så jag tar ingenting för givet, säger Roger Walmann.

Förutom konkurrenterna kan försommarvärmen som nu anlänt ställa till det när det handlar om ston. 

- Det finns en viss risk att de kan bli brunstiga och det kan påverka. Jag är inte säker på vilken reaktion Dibaba har på brunsten, vi märkte inget i fjol men hon har blivit ett år äldre och det kan bli annorlunda i år. Vi hoppas att vi slipper det så vi inte har något att skylla på om det går dåligt.

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

”Ett perfekt spår”

Konkurrenter och försommarvärme till trots så har Dibaba i tidigare insatser visat att hon blir att räkna med. I årsdebuten blev det en enkel seger och därefter vann hon sitt pokalkval. 

Nu laddar stoet upp som bäst inför finalen av Drottningpokal som går inom V75-spelet på Åbytravet. 

- Hon tränade lite hårdare i torsdags förra veckan och har gått ett jobb på tisdagen och sedan blir det lugnt fram till lördag. Jag var väldigt nöjd med det hon gjorde på tisdagen, det är inga tecken på att det ska vara någon svacka eller så sedan kvalet, säger Roger Walmann som i spårlottningen till finalen valde samma spår som Dibaba hade i försöket.

- Jag kunde ha tagit tre men jag tog fyra och det står jag för. Jag vill ha henne lite längre ut i banan så att hon får så få konkurrenter som möjligt att kriga med efter 50 till 100 meter. Fyra är ett perfekt spår för henne.

Hur mycket ser du fram emot finalen på lördag?

- Jag har haft flera sådana här fina hästar och det är det man kämpar för, jag ser fram emot den med stor tillförsikt.

Gina Söderlund, Kanal 75