Stjärntränarens larm: Vill se tävlingsstopp

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG

En höjning av prispengarna med 20 procent nästa år, det är ett av förslagen som Jörgen Westholm vill se bli till verklighet nästa år. 

Om det inte genomförs så förslår tränaren en tävlingspaus från den 1 januari 2023. 

– Det är trots allt vi aktiva som är hästägare och tränare som äger rätten över tävlingshästarna, säger Westholm.

Det har länge debatterats om ökade prismedel till travsporten. Men i takt med att kostnader för bilbränsle och foder ökat har även tonen från de kritiska rösterna skärpts till. Flera tränare har i år höjt sina träningsavgifter och under gårdagen valde Jörgen Westholm, nybliven Solvallatränaren, att gå ut i ett öppet brev på sin hemsida. 

Där tar han bland annat upp att han vill se en höjning av prismedel med 20 procent inför 2023 och att pengar från ATG:s marknadsförningsbudget ska öronmärkas till sporten. 

Han berättar att reaktionerna från hans kolleger varit positiva så här långt. 

– Jag har gått och funderat på de här punkterna väldigt länge. Med tanke på att kostnadsökningen varit enorm för alla, men just inom den här (branschen) har foderkostnaden blivit enorm med tanke på att priset på gödning och diesel gått upp. Även elkostnader har gått upp mycket i mitt bolag. Alla kostnader har väl gått upp kan man säga. När man känner vibbarna att det inte kommer ut något mer ur systemet måste vi allvarligt börja fundera på vart pengarna tar vägen. 

Hoppas fler ska engagera sig 

Han tycker att travsporten, och särskilt hästägarna, borde få ut mer av det arbetet och pengarna som läggs ned för att få både sporten i sig och även spelet att gå runt. 

– Jag vet hur mycket tid jag lägger varje vecka på att försöka svara på alla intervjuer och lägger tips på hemsidan. Man försöker jobba för att det ska vara en intressant sport men det känns inte som att det blir något över i systemet till oss aktiva, då försökte jag ge ett antal konstruktiva idéer till de som styr eftersom att jag inte är i någon styrande position. Då kan man åtminstone punkta upp det man själv tycker kan förbättras i sporten. 

Jörgen Westholm hoppas också att fler ska engagera sig i frågan. 

– Det här var väl lite för att höra vad övriga i sporten tycker också. Efter gårdagens reaktioner och de tillrop som varit verkar ganska många tycka likadant. Sen tycker jag att det är för få av oss aktiva som har det här som professionell gärning som bryr sig om sin framtid. Det är jag orolig för.

”Får vi sätta oss vi förhandlingsbordet”

Om inte travsporten kan nå en ökning av prispengarna med 20 procent till 2023 så menar Jörgen Westholm att man bör enas om att pausa tävlandet 1 januari en stund. 

”Jag försöker tänka konstruktivt i detta svåra läge. Frågan är hur de tre stora BAS-organisationer jag känner att jag är delaktig i ska kunna enas och driva igenom frågan om 20 procent mer att tävla om 2023. Får vi inte det tillskottet anser jag att det är dags att pausa tävlandet 1 januari en stund”, skriver han i det öppna brevet. 

Något han utvecklar för SportExpressen. 

– Det är trots allt vi aktiva som är hästägare och tränare som äger rätten över tävlingshästarna och om man inte får mer respekt och mer genomlysning av ekonomin, då kanske vi inte ska vara ute och kuska runt med våra hästar på ett tag. Då får vi sätta oss vid ett förhandlingsbord och titta på vad vi kan förändra. 

– Då kanske man får dra ned lite på kostnaderna på ATG. Sen har jag skrivit ett antal punkter om hur man kan ta ut pengar i vår egen sport också. Det finns många olika förslag att förhandla om men mer pengar måste ut till hästägarna. Annars blir det svårt för hästägare att tycka att det här är intressant.

Jörgen Westholms förslag:

* Vi behöver minst 200 mkr 2023 = 20 procent högre prispengar i alla lopp.


* Det är mycket snack runt det här med att bygga en ny hästsportens fond. För mig är det väldigt enkelt: vänta med det tills de skenande kostnaderna för oss aktiva har mattats av och kommit under kontroll. Alltså budgetera med att inte göra någon fondavsättning alls under 2023.


* 15 procent ner på 2023 års tävlingsschema på grund av kraftigt överdimensionerad tävlingskalender = cirka 130 dagar färre ggr 170 000 i minskade arrangörskostnader/dag = 22 mkr. Eftersom alla ser att det är massor med lopp med få startande är det väl dags att erkänna för oss själva att tävlingsprogrammet behöver bantas.


* Mer lopp/pengar för endast svenska hästar. Idag är vi generösa och undantar inte ens de 20 procent av det som kan kallas vår egen kvot enligt EU-reglerna.


* Fast procentsats på ATG:s spelnettointäkter till de aktiva är en framtidsmodell. Det tror jag skulle förbättra sinnesstämningen hos många, som nu känner att det inte spelar någon roll vad vi gör, det kommer ändå inte ut något av kakan.


* Inga subventioner till stall/boxhyror från banor till de som hyr stall av travsällskapen. En sned incitamentsmodell har skapat förutsättningar för att vissa travsällskap eftersträvar sådana lösningar. Det snedvrider konkurrensen och innebär att sällskapen får in mindre pengar som alla aktiva kunnat få ta del av.


* Öronmärk 40 mkr av ATG:s marknadsföringsbudget (= cirka 10 procent av den budgeten) till ST:s sportbudget. I gengäld ska vi aktiva ställa upp på event och aktiviteter som syftar till att öka intresset för sporten. Sportens största namn, de mest kända hos allmänheten, får ta ledartröjan.


* Låna det som fattas av vårt rika dotterbolag ATG. Vi får ju alltid höra hur fantastiskt bra ATG är och går och hur mycket det är värt; cirka 30-40 miljarder kronor, och som vi aktiva genom banorna äger till 90 procent. Att låna till konsumtion är egentligen big no-no, men i en extrem och svår situation som nu, när alla är medvetna om förutsättningarna för lånet, måste det kunna vara okey.


* Tickster ska göras om och göras rätt. Hela Tickster-grejen är, som den har utformats, verklighetsfrämmande för hur det fungerar mellan ägare och tränare. Systemet har skapat en massa missnöje och – är jag säker på – bidragit till de hemskt svaga publiksiffror både många av storloppsdagarna i sommar och vardagstravet nu har. När pandemirestriktionerna släppte borde ST och banorna gjort allt som stod i deras makt för att få folk som tidigare gått på trav att börja gå igen. Med Tickstergrejen blev det precis tvärtom. Folk som varit trotjänare i sporten massor med år känner sig inte önskvärda. Vi måste kunna dra en lärdom av detta exempel med Tickster; att allt inte alltid blir rätt från början, men då kunna erkänna det och snabbt förändra det som blev fel. Ha gärna oss aktiva som bollplank. Det är vi som är ute och hör missnöjet på banorna.


* Jag skulle vilja en incitamentsmodell för banor som fortfarande vill ha publik och är bra på att ta hand om sin publik. Sådana banor måste kunna belönas.


* 2020 amorterades 632 miljoner av på ett lån från ATG som hade att göra med det misslyckade pokalårsprojektet. Jag tyckte redan då att det borde delats upp på flera avbetalningar…


Här går det att läsa brevet i sin helhet.