Stjärnskottet jagar femte raka segern

Publicerad

Han har tidigare tränat dubbelmiljonären Big Alex som var en följetång i V75. 

Nu har amatören Christer S A Karlsson en ny topphäst på gång i Erwin som är obesegrad felfri och har vunnit åtta lopp på tio starter. 

- Han har börjat klart bäst av de hästar jag har haft. Han känns ännu finare nu efter senaste segern, säger Christer S A Karlsson inför V75-starten på Jägersro.

Christer S A Karlsson har skördat jättefina framgångar genom åren med sina hästar som han har trimmat i de värmländska skogarna. 54-åringen från Svanskog blev känd för travpubliken på allvar när hans stjärna Big Alex radade upp segrar på V75 i början av 2000-talet. Big Alex vann 17 lopp och tjänade drygt 2,1 miljoner kronor.

Nu har Christer en arvtagare på gång i Erwin. Den femårige valacken började tävla först i fjol och är obesegrad felfri. På tio starter har det blivit åtta segrar och hästen har övertygat stort.

- Han har börjat väldigt lovande och enligt Stefan Söderkvist har hästen haft krafter kvar varje gång han har vunnit. Det är en okomplicerad häst som är snabb och stark och har det mesta. Han känns väldigt allround, säger Christer S A Karlsson.

- Jag kände tidigt att det var något extra och han låg före de andra hästarna i samma kull. Vi fick kastrera honom som treåring. Han hade tränat fint hemma men när vi kom till banan betedde han sig konstigt och det var något som inte stämde. Det strulade en del där men sedan han blev valack har han blivit mycket finare och bättre. 

- Sedan är det för tidigt att säga att han ska bli lika bra som Big Alex som är den bästa häst jag har tränat. Men jag måste säga att Erwin har börjat klart bäst av de hästar jag har haft. 

- Det vill till att han fortsätter att utvecklas när han kommer upp i klasserna. Men det finns en del växlar kvar att plocka fram. Han har gått med skor hela tiden, rejält neddövad och i vanlig sulky. Det blir spännande framöver när vi kan börja dra de växlarna.

Har gjort en nysatsning

Christer S A Karlsson jobbade för länge sedan som brevbärare och efter en sväng till Norge har det varit hästar på heltid som har gällt de senaste åren.

- Jag har gjort en nysatsning på travet och har tre hästar plus ett fölsto just nu, säger Karlsson.

- Jag tränar mina hästar ganska standardmässigt som många andra gör men kör mycket backträning. Där får de själva grunden och tränar varannan till var tredje dag. Ibland åker vi in och kör rundbanejobb i antingen Årjäng eller Åmål.

”Känns faktiskt ännu finare nu”

Erwin ståtar med fyra raka segrar och har vunnit enkelt varje gång. Han har vunnit från ledningen varje gång i dessa och senast i V75 bara brisade han ifrån de andra från täten på Åby.

- Jag trodde att det skulle bli tufft senast i V75 men han löste det väldigt bra. Stefan var jättenöjd och menade att det fanns en hel del krafter kvar. Hästen var väldigt trög i början av karriären men nu har han piggnat till och vet vad som gäller, säger Christer.

- Jag har kört jobb med honom efteråt och han känns faktiskt ännu finare nu än han har gjort tidigare. Hästen blir hårdare och bättre för varje start han gör. Det känns i honom att han gått framåt efter senaste loppet och han låg väldigt fint i puls och kändes allmänt fin.

Tror på femte raka segern

Erwin är storfavorit i V75-2 på lördag och har innerspår bakom startbilen på Jägersro. Tränare Karlsson är optimist och tror på femte raka segern.

- Han har bra spår, är långklivad och snabb ut. Nu kan jag inte riktigt motståndet men de andra får vara riktigt snabba om de ska ta en längd på honom.

- Det är alltid svårt att ta fem raka och det vore väldigt roligt om det lyckades. Jag tror att min häst kommer att göra ett riktigt bra lopp men alla lopp ska köras och det är några bra emot. Det finns inga lätta lopp, framförallt inte i V75, men visst tror jag på bra chans.

- Det blir inga ändringar i balans och utrustning. Det blir första gången han reser riktigt långt men det blir ingen övernattning för vi åker på morgonen. Det ska nog gå bra för hästen står bra på transporten, säger Christer S A Karlsson.

Michael Carlsson, Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag