Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnskottet till Bergh: ”En spännande häst”

Michael Strandberg (till vänster) och Mikael Johansson (till höger) är nya ägare till Belker: ”Vi tycker så klart det är jättekul att få sätta upp Robert Bergh som ansvarig tränare och kusk”Foto: Privat
Belker flyttar till Robert Berghs stallFoto: Lars Jakobsson / TR Media
Robert BerghFoto: MALIN ALBINSSON / MVA Foto

Sten O Janssons affischnamn Belker byter stall och ägare.  

Fyraåringen får nu i stället Robert Bergh som tränare. 

– En spännande häst att försöka få utvecklas ytterligare, säger Bergh.

– Det dyker inte upp en Belker en gång i månaden. Så det var bara att slå till, säger Michael Strandberg, en av de nya ägarna till hästen. 

Belker slog igenom med dunder och brak som tvååring när hästen delade segern i storloppet Svensk Uppfödningslöpning med Bythebook. 

Totalt under 2018 drog hästen in drygt 1,8 miljoner kronor och belönades för det med priset som årets tvååring. 

”Har alltid varit lovande” 

Nu lämnar hästen Sten O Janssons stall och får Robert Bergh som ny tränare. 

– Jag är imponerad av Belker som alltid varit lovande och visat både styrka och speed i loppen. En spännande häst att försöka få utvecklas ytterligare, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Det är roligt när nya ägare, både i vårt stall och i princip inom travsporten, väljer att satsa på en häst av den här kalibern.

Nya ägaren: ”Var väldigt spontant” 

Nya ägare till hästen blir vännerna Michael Strandberg och Mikael Johansson. Den sistnämnde är son till den tidigare travtränaren Kent Johansson, som bland annat haft hästar som Mr Tuxedo och Jumping Jack Brew på träningslistan. 

Michael Strandberg beskriver det hela som ett spontanköp. 

– Det var väldigt spontant. Det var inte planerat överhuvudtaget. Min tanke var att vi kanske skulle köpa en häst om ett år eller två. Så jag ringde och hörde mig för om vad som fanns. Då tog det inte mer än tre dagar innan den hästen låg på bordet. Så då ringde jag och hörde mig för med Mikael Johansson, som är mer kunnig än jag. Han är duktig och har haft lite hästar förut som gått bra. Han och hans pappas (Kent Johansson) har ju vunnit 50 lopp, säger Michael Strandberg. 

”Då blev han helt tyst” 

Han fortsätter: 

– När jag nämnde att Belker var till salu blev han helt tyst. Sedan ringde han upp tio minuter senare och sa att vi inte hade så mycket att välja på. Det var inte nu vi hade planerat det, men det dyker inte upp en Belker en gång i månaden. Så det var bara att slå till. 

Att Robert Bergh skulle träna hästen var ett självklart val. 

– Vi tycker så klart det är jättekul att få sätta upp Robert Bergh som ansvarig tränare och kusk också. Det kan inte bli så mycket bättre. Han (Belker) har ju ingen drömrad den senaste tiden, men Bergh är ju känd för att vara en riktig hästkarl. Så vi kände att det var där han skulle vara. Det var han jag ringde till från första början också.

Belker har travat in drygt 2,7 miljoner kronor under karriären. Förra året vann hästen fem lopp på tio starter.