Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnskötaren: ”Det tar ett tag att smälta”

Charlotte Andersson kramar om Robert Bergh efter segern som inbringade fyra miljoner kronorFoto: TV4 Play
Charlotte Andersson och Hail MaryFoto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Charlotte Andersson insåg tidigt att Hail Mary var något extra. 

Nu berättar stjärnskötaren om känslorna efter segern och varför Derbyvinnaren skiljer sig från andra hästar. 

– Hemma tar allting väldigt lång tid, säger hon och skrattar. 

När Hail Mary korsade mållinjen som överlägsen vinnare av Svenskt Travderby 2020 brast det för Charlotte Andersson. 

Hästens skötare hade visserligen en bra känsla inför loppet – men att han skulle krossa sina konkurrenter hade hon aldrig kunnat föreställa sig. 

– När man har en sån häst tror man alltid på det han gör. Jag hade faktiskt en bra känsla hela dagen. Allt kändes bra. Men att han skulle göra ett sånt lopp kunde jag inte tro, säger Charlotte Andersson. 

Hur är känslorna med ett par dagars perspektiv? 

– Det tar ett tag att smälta. Jag förstår fortfarande inte vad han gjorde. Man är jätteglad och det är lätt att jobba just nu. 

Hur gick tankarna när han gick i mål? 

– Det blir otroligt mycket… Du får sådana känslor som du inte visste hade du hade. Jag är jättestolt över hästen. Det han presterade var fantastiskt. 

”Han är som ett MVG-barn” 

På grund av en skada gjorde Hail Mary aldrig några lopp som tvååring – utan debuterade så sent som förra året. Redan i hästens andra start upptäckte Charlotte Andersson att det inte var någon vanlig individ hon hade att göra med. 

– I sin andra start på Eskilstuna galopperade han i sista sväng innan han bara sprang om de andra på upploppet. Då började jag få vittring och kände att det kunde vara något extra, säger hon. 

Hur skulle du beskriva Hail Mary som häst? 

– Han är otroligt snäll. Han är inte kaxig eller något sånt. Hemma är det mest bus och lek. Men när han tävlar blir han någon annan. Om man man jämför honom med en människa skulle han vara ett ”MVG-barn”. Han fixar alla situationer och är jätteklok.

Det gick alltså inte att se i träning att han skulle bli så här bra? 

–– Nej, hemma är han inte snabb. Då tar allting väldigt lång tid, säger hon och skrattar. 

”Har inte varit med om det tidigare” 

Efter söndagens insats, där Hail Mary lekfullt enkelt sprang ifrån sina Derbykonkurrenter, börjar det redan nu pratas om honom som en framtida Prix d'Amerique-häst. 

Hästens skötare vill dock inte sia för mycket om framtiden. 

– Det enda jag vill är att han ska få vara hel och frisk. Sedan får man se vad som händer i framtiden. Det är djur och allt kan hända. Jag fokuserar på nuet, säger Charlotte Andersson.

Charlotte Andersson har tidigare bland annat skött om Elitloppsvinnaren Nahar. Hon vill ogärna ranka sina passhästar men medger att Hail Mary har en personlighet som verkligen sticker ut. 

– Alla är fantastiska på sitt sätt. Det som skiljer Hail Mary från andra är att han är så cool och tar så enkelt på saker. Det har jag inte riktigt varit med om tidigare. Han bryr sig inte om andra utan är bara sig själv.