Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnorna stäms på 12,3 miljoner kronor

Stig H Johansson och Erik Adielsson. Foto: / KANAL75
Foto: / KANAL75

Travtränaren Stig H Johansson och travkusken Erik Adielsson stäms på drygt tolv miljoner kronor. 

Bakgrunden till stämningen är en infekterad hästaffär gällande miljonhästen Corky.

– Det är otroligt tråkigt att det hamnar i tingsrätten men samtidigt välkomnar jag det för att få chansen att förklara hur tokiga påståendena är, säger Erik Adielsson.

Ägarkretsen bakom travhästen Corky, Stall Corkad, stämmer Stig H Johansson och Erik Adielsson på drygt 12,3 miljoner kronor: 525 000 dollar för värdet på Corky och ytterligare åtta miljoner i uteblivet avelsvärde. 

Anledningen?

Johan Högberg, Bo Paulsson och Anders Arneflod i stall Corky menar i stämningsansökan att Stig H Johansson och Erik Adielsson "haft dubbla intressen och agerat vårdslöst", vilket i sin tur lett till skada för dem.

Detta då de ska ha erhållit provision från Jimmy Takter, som genom sin fru sålde Corky till Stall Corkad.

Advokaten kritisk

Stig H Johansson och Erik Adielsson företräds av advokaten Jesper Arvenberg:

– Jag uppfattar det som att stämningsansökan är direkt ogrundad, säger han. 

Vad har du att säga om stämningsansökan? 

– Mot bakgrunden av de faktiska förhållandena, särskilt med tanke på att parterna har drivit samma fråga mot säljaren, det vill säga att han gjort gällande fel mot hästen. Man har ju krävt samma belopp av säljaren och där träffat en förlikning, därför är det oerhört förvånande att man väljer att gå vidare och stämma Stig och Erik. 

Jesper Arvenberg menar dessutom att grunderna för det hela är felaktiga.

– De gör gällande att de lämnade någon form av uppdrag till Stig och Erik att köpa den där hästen, vilket inte går att förstå på något annat sätt. Erik har blivit tillfrågad av Jimmy Takter om han känner till några spekulanter i Sverige. Varvid han har frågat flera personer om de är intresserade, där Johan Högberg är en utav dem. Att utifrån det dra slutsatsen att det skulle finnas något rådgivningsansvar gentemot Johan Högberg… Jag förstår inte hur det skulle kunna vara möjligt. 

Försäljningen av Corky har redan varit uppe i rätten en vända - i höstas. Då gällde det en stämning mot Jimmy Takter och hans hustru som stod som säljare av hästen.

Det slutade med en förlikning mellan parterna.

– Jag kan inte uppfatta förlikningen på något annat sätt än att man godkänt att hästen hade ett värde om 525 000 dollar vid köptillfället, med konstaterade, eller påstådda fel. Annars kan man inte nöja sig med det beloppet, säger Jesper Arvenberg. 

En veterinär också stämd

Sedan tidigare är även en veterinär stämd i ärendet, för en – enligt motparten – försumlig besiktning. Veterinären ansåg nämligen, vid sin undersökning av hästen, att den var utan anmärkningar. Senare framkom det dock att en annan veterinär besiktat hästen en tid tidigare och då avrått en annan person från att köpa hästen. 

I stämningsansökan mot Erik Adielsson påstås det att Jimmy Takter ska ha uppgett att Erik Adielsson ska ha känt till den tidigare av de besiktningarna – något som Adielsson dementerar.

Men han säger också att han fått ersättning av Jimmy Takter för att förmedla affären.

– Ja det stämmer att jag hjälpte Jimmy Takter att förmedla affären och fick cirka 60 000 kronor i ersättning, skriver Erik Adielsson i ett sms.

– Det är otroligt tråkigt att det hamnar i tingsrätten men samtidigt välkomnar jag det för att få chansen att förklara hur tokiga påståendena är, fortsätter han.

"Det är fakta det rör sig om"

SportExpressen har varit i kontakt med Johan Högberg från stall Corkad som avböjer att kommentera det hela. Men Lars Deckerman som företräder stall Corkad har gett sin syn på fallet i en kommentar till facktidningen Travrondens pappersutgåva: 

– Vad jag tycker om målen är svårt att säga, det är fakta det rör sig om, säger Lars Deckerman till Travronden. 

Deckerman säger vidare att hästen undersökts av en veterinär som avrådde köp, men att hästen klarade besiktning vid en senare undersökning. Det var bara den senare besiktningen som stall Corky fick ta del av, enligt Deckerman.

Angående förlikningen i stämningen mot Takter säger han:

– Tyvärr kan jag inte kommentera det då det är sekretessbelagt.

SportExpressen har varit i kontakt med Stig H Johansson, som hänvisar till sin företrädare Jesper Arvenberg. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!