Stig H Johansson och Erik Adielsson. Foto: / KANAL75Stig H Johansson och Erik Adielsson. Foto: / KANAL75
Stig H Johansson och Erik Adielsson. Foto: / KANAL75
Foto: / KANAL75Foto: / KANAL75
 Foto: / KANAL75

Stjärnorna stäms på 12,3 miljoner kronor

Publicerad

Travtränaren Stig H Johansson och travkusken Erik Adielsson stäms på drygt tolv miljoner kronor. 

Bakgrunden till stämningen är en infekterad hästaffär gällande miljonhästen Corky.

– Det är otroligt tråkigt att det hamnar i tingsrätten men samtidigt välkomnar jag det för att få chansen att förklara hur tokiga påståendena är, säger Erik Adielsson.

Ägarkretsen bakom travhästen Corky, Stall Corkad, stämmer Stig H Johansson och Erik Adielsson på drygt 12,3 miljoner kronor: 525 000 dollar för värdet på Corky och ytterligare åtta miljoner i uteblivet avelsvärde. 

Anledningen?

Johan Högberg, Bo Paulsson och Anders Arneflod i stall Corky menar i stämningsansökan att Stig H Johansson och Erik Adielsson "haft dubbla intressen och agerat vårdslöst", vilket i sin tur lett till skada för dem.

Detta då de ska ha erhållit provision från Jimmy Takter, som genom sin fru sålde Corky till Stall Corkad.

Advokaten kritisk

Stig H Johansson och Erik Adielsson företräds av advokaten Jesper Arvenberg:

– Jag uppfattar det som att stämningsansökan är direkt ogrundad, säger han. 

Vad har du att säga om stämningsansökan? 

– Mot bakgrunden av de faktiska förhållandena, särskilt med tanke på att parterna har drivit samma fråga mot säljaren, det vill säga att han gjort gällande fel mot hästen. Man har ju krävt samma belopp av säljaren och där träffat en förlikning, därför är det oerhört förvånande att man väljer att gå vidare och stämma Stig och Erik. 

Jesper Arvenberg menar dessutom att grunderna för det hela är felaktiga.

– De gör gällande att de lämnade någon form av uppdrag till Stig och Erik att köpa den där hästen, vilket inte går att förstå på något annat sätt. Erik har blivit tillfrågad av Jimmy Takter om han känner till några spekulanter i Sverige. Varvid han har frågat flera personer om de är intresserade, där Johan Högberg är en utav dem. Att utifrån det dra slutsatsen att det skulle finnas något rådgivningsansvar gentemot Johan Högberg… Jag förstår inte hur det skulle kunna vara möjligt. 

Försäljningen av Corky har redan varit uppe i rätten en vända - i höstas. Då gällde det en stämning mot Jimmy Takter och hans hustru som stod som säljare av hästen.

Det slutade med en förlikning mellan parterna.

– Jag kan inte uppfatta förlikningen på något annat sätt än att man godkänt att hästen hade ett värde om 525 000 dollar vid köptillfället, med konstaterade, eller påstådda fel. Annars kan man inte nöja sig med det beloppet, säger Jesper Arvenberg. 

En veterinär också stämd

Sedan tidigare är även en veterinär stämd i ärendet, för en – enligt motparten – försumlig besiktning. Veterinären ansåg nämligen, vid sin undersökning av hästen, att den var utan anmärkningar. Senare framkom det dock att en annan veterinär besiktat hästen en tid tidigare och då avrått en annan person från att köpa hästen. 

I stämningsansökan mot Erik Adielsson påstås det att Jimmy Takter ska ha uppgett att Erik Adielsson ska ha känt till den tidigare av de besiktningarna – något som Adielsson dementerar.

Men han säger också att han fått ersättning av Jimmy Takter för att förmedla affären.

– Ja det stämmer att jag hjälpte Jimmy Takter att förmedla affären och fick cirka 60 000 kronor i ersättning, skriver Erik Adielsson i ett sms.

– Det är otroligt tråkigt att det hamnar i tingsrätten men samtidigt välkomnar jag det för att få chansen att förklara hur tokiga påståendena är, fortsätter han.

"Det är fakta det rör sig om"

SportExpressen har varit i kontakt med Johan Högberg från stall Corkad som avböjer att kommentera det hela. Men Lars Deckerman som företräder stall Corkad har gett sin syn på fallet i en kommentar till facktidningen Travrondens pappersutgåva: 

– Vad jag tycker om målen är svårt att säga, det är fakta det rör sig om, säger Lars Deckerman till Travronden. 

Deckerman säger vidare att hästen undersökts av en veterinär som avrådde köp, men att hästen klarade besiktning vid en senare undersökning. Det var bara den senare besiktningen som stall Corky fick ta del av, enligt Deckerman.

Angående förlikningen i stämningen mot Takter säger han:

– Tyvärr kan jag inte kommentera det då det är sekretessbelagt.

SportExpressen har varit i kontakt med Stig H Johansson, som hänvisar till sin företrädare Jesper Arvenberg. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag