Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnkuskarnas nya krav: ”Det är inte mer än rätt”

Carl Johan Jepson.
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Rikard N Skoglund.
Foto: Maria Holmén / Travronden
Ulf Ohlsson.
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD / TR Media / Lena Emmoth

De kör in miljontalspengar till sina kunder varje år. 

Men för egen del blir det sällan pengar kvar att lägga undan.

Nu kan SportExpressen berätta att flera kuskar ur den svenska eliten tar ut uppsittningsavgifter för att köra häst framöver.

– Det är många tävlingsdagar man går back på. Jag tror inte det finns någon annan bransch där du gör ett arbete och inte får betalt, säger stjärnkusken Carl Johan Jepson.

Varje vecka kör de om hundratusentals kronor och inte sällan figurerar de på V75, travets elitserie, där det vanligtvis delas ut 110 000 kronor till segrande ekipage.

Men trots att de kör in miljontals pengar till sina kunder varje år vittnar flera kuskar om att det är svårt att få ekonomin att gå runt.

– Det är ingen ekonomi i det. Och om jag inte kan ta ut en vettig lön och än mindre sätta av pengar till min pension är jag inte beredd att jobba så hårt som jag gör nu.

Så sade catchdrivern Stefan Persson till SportExpressens tidigare i december. 

”Då får det helt enkelt bli så”

Stefan Persson, som i år haft sitt bästa år någonsin med 16 miljoner i inkörda prispengar, utvecklade sedan sitt resonemang för facktidningen Sulkysport.

– Det är arbete på kvällar och helger. Som det är nu så är det flera gånger man åker hem, räknar i huvudet och inser att man har fått betala för att arbeta. Det är inte jätteofta det händer, men likväl så händer det och det är dyrt att hålla sig med bil och diesel.

Stefan Persson berättar att det arbetas på kvällar, helger och i slutändan blir ”plusminusnoll”. Nu kommer han ta ut en uppsittningsavgift om 500 kronor för att köra så väl proffs- som amatörtränade hästar.

– Jag står inför det här valet och har bestämt mig. Jag behöver framför allt täcka mina resekostnader och kunna stoppa undan lite pengar till pension. Är det så att det här utmynnar i att jag inte längre får några uppdrag som catchdriver så får det helt enkelt bli så.

Orden har givit ringar på vattnet.

Nu har flera andra ur den svenska kuskeliten beslutat sig för att gå i samma spår.

”Många tävlingsdagar man går back på”

Carl Johan Jepson är en av landets största catchdrivers och har de senaste två åren kört in drygt 20,5 miljoner.

– Jag har pratat med mina största kunder om det här och bara fått positiv respons. De förstår varför, säger Carl Johan Jepson.

Carl Johan Jepson berättar att han från och med den 1 februari kommer plocka ut en avgift om 350 kronor för att sitta upp bakom en häst under tävling.

– Jag kör runt 9000 mil om året och tar inte ut någon reseersättning. För mig... alltså, jag har kört in över 20 miljoner de senaste två åren. Och det låter jättemycket. Men tar du ut en mediumlön blir det ingenting över. Det är sådana utgifter, alltså. Det förstår man själv när man börjar räkna på det. Det är många tävlingsdagar i dag man går back på.

Carl Johan Jepson är noga med att poängtera att det inte rör sig om något sorts kuskuppror.

– Det är helt upp till var och en att göra vad de vill, det är fri prissättning. Vill man köra gratis kan man göra det.

Vem kommer du kräva uppsittningsavgiften av?

– Jag vet inte hur tränarna och ägarna kommer lösa det, men de får lösa det sinsemellan. Det får du nästan höra med tränarna vad de tycker.

Är du rädd för att bli av med uppdrag framöver?

– Äh. Är det så så är det så, då är det ju som det är. Det är som sagt fri prissättning. Men bland oss som kör väldigt mycket lopp har jag inte hört någon som inte kommer ta ut uppsittningsavgift.

”Min uppfattning – känns fel”

Men Carl Johan Jepson och Stefan Persson är inte ensamma.

Även Ulf Ohlsson, 34 miljoner inkört för 2021, och Rikard N Skoglund, 20 miljoner kronor inkört, väljer att gå samma väg. Liksom Magnus A Djuse, 21-åringen som i år kört in 25 miljoner kronor.

– Jag har hållit på länge i den här branschen och förr fanns det inte den marknad för catchdrivers som det gör i dag, då körde de flesta tränarna själv. Vi har alltid tagit ut avgifter för amatörtränade hästar och jag tycker inte det är mer än rätt att vi tar ut en avgift av proffstränare också, säger Ulf Ohlsson.

Rikard N Skoglund har också ett förflutet som tränare, liksom sina kolleger, och säger att frågan var uppe på tapeten för ett par år sedan.

– Vi fakturerar redan amatörer och det är inget konstigt att ta betalt av proffsen också. De flesta jag pratat med personligen tycker att det är rätt att ta lika betalt av alla.

Du är inte heller rädd att det kommer kosta dig uppsittningar framöver?

Personligen tror jag inte det blir någon större skillnad. Det kan vara så att någon tränare hellre sätter upp en lärling i stället för mig i vissa lopp. Det tror jag dock är positivt för travet i stort, konstaterar Skoglund.

Magnus A Djuse jämför med att det är legio att ta ut uppsittningsavgift i andra travländer som Nederländerna, Norge och Finland.

– Min uppfattning är att vissa tränare har en A-licens för att slippa en avgift vilket också känns fel. Allt har blivit dyrare nu, både transport och bötesbelopp i loppen. Nu har jag tur att det går så pass bra så jag personligen behöver inte ta en avgift men jag vet att det underlättar för många i branschen, säger Djuse som kommer ta ut en avgift om 350 kronor, precis som Carl Johan Jepson, Rikard N Skoglund och Ulf Ohlsson.

– Det är lika för alla.