Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans uppmaning efter cancerbeskedet

Per Lennartsson drabbades av prostatacancer i januariFoto: Maria Holmén / Tr Bild
Foto: OLA WESTERBERG / TR BILD / TR Media

I januari berättade Per Lennartsson att han drabbats av prostatacancer. 

Nu uppmanar stjärnkusken alla män som fyllt 50 att gå och testa sig. 

Framför allt inom travbranschen – där han beskriver en problematisk kultur. 

– Om hästen är lite halt tar man tag i det, men har man problem själv är inte det så jävla noga, säger Per Lennartsson. 

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och sjukdomen har varje november de senaste åren uppmärksammats i form av mustaschkampen. 

I år är spelbolaget ATG huvudsponsor till kampanjen och har genom ett samarbete med Svensk Travsport startat en kampanj där de öppnat upp en insamling för varje travbana som går ut på att samla in pengar till mustaschkampen. 

Den banan som samlar in mest pengar får en check av ATG. 

Stjärnkusken Per Lennartsson, som tidigare i år genomgick en operation efter att själv ha fått diagnosen, tycker initiativet är bra. 

”Har du någon skit ska du åtgärda det” 

Han tycker dessutom det är extra viktigt att frågan lyfts inom travsporten, där han upplever en osund kultur. 

– Hästfolk är av naturen inte speciellt försiktiga med sig själva. Man köttar på. Om hästen är lite halt tar man tag i det, men har man problem själv är inte det så jävla noga. Lite så har kulturen varit i den här branschen. Då kanske den här typen av test inte är det första man tänker på. Därför tycker jag det är en väldigt bra uppmaning till folk i den här branschen, säger Per Lennartsson. 

Vidare berättar Lennartsson att han varit på flera av sina kolleger att testa sig – men att gensvaret varit så där. 

– Det är många som inte vill veta. Det är en konstig tanke som jag samtidigt förstår. Men i min värld är det en självklarhet. Har du någon skit i kroppen ska du åtgärda det så gott det går. Har man gjort så gott man kan, då kan man vara nöjd. Det värsta är att behöva ångra det om 10-15 år. Det tar kanske 15 år innan man får de stora problemen. Men ligger du steget före kan du faktiskt klara det. 

”Det är ångestfyllt för många” 

Per Lennartsson, som fyllde 54 år i maj, hade inga problem när han själv valde att testa sig. Något han menar understryker betydelsen av att gå på en kontroll oavsett hur man mår. 

– Jag tog ett prov och det visade sig att prostatan var fylld med cancer. Då får man lite alternativ. Antingen stråla och operera bort eller låta det vara och vänta. Men i min värld ville jag ha bort det hela. Det ingreppet kanske är tuffast men också säkrast. 

Hur mår du i dag?

– Allt fungerade bra. Det verkar ha lyckats bra. Jag gick på en sådan 6-månaderskontroll och då var värdena omätbara. Så ”peppar peppar” verkar det som att de fått bort det mesta. Jag tänker inte så mycket på det. Men man får väl gå på de här kontrollerna ett tag framöver så man får se att värdena håller sig. Men jag är väldigt glad att jag tog provet, vilket är ångestfyllt för många. 

”Viktigt att få upp ögonen” 

Han fortsätter: 

– Som jag förstått det är det efter 50 som det kan börja krångla om det nu gör det. Jag rekommenderar de flesta i den åldern att gå och kolla. Hittar du det i tid är det mycket enklare att göra något åt det. Så länge det håller sig i prostatan tror jag inte det är något farligt, det är när det sprider sig som problemen kommer. Det vill man undvika och det kan man bara göra på ett sätt. Jag hade inga problem utan gick bara och tog ett prov eftersom jag kände att det var läge för det. På den vägen är det. 

Varje år dör runt 2 300 personer i prostatacancer. 

– Det är en ganska stor siffra. Ser man till pandemin har 6 000 dött i Sverige och då är det panik. Det är viktigt att få upp ögonen för det. Man kan känna sig frisk men ändå inte vara frisk. Då kan det vara viktigt att åtgärda.