Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans samtal till Goop efter petningen

Foto: Mia Törnberg / TR Media
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Foto: Malin Albinsson / TR Media

PARIS/GÖTEBORG. Travvärlden häpnade när Björn Goop, trots två raka segrar i Prix d'Amerique, petades från superhästen Face Time Bourbon.

I stället ersattes han av den franske megastjärnan Eric Raffin.

Nu väntar flera heta dueller de båda stjärnkuskarna emellan på Åby.

– Det fick mig att känna mig bättre till mods, säger fransmannen om samtalet från Goop.

Den franske stjärnkusken Eric Raffin har tävlat i Sverige förr och det är således ingen främmande mark för honom.

Senast han var på plats i Sverige och i Göteborg var i våras när han styrde in Delia du Pommereux till seger i Paralympiatravet och en prischeck på 1,5 miljoner kronor betalades ut till kretsen runt hästen.

Efterspelet? Det kom mest att handla om den franska ilskan riktad mot det svenska reglementet.

– Vi kommer aldrig återvända till Sverige. Jag är mycket upprörd över Eric Raffins orättvisa bestraffning, dundrade hästens ägare Noel Lolic, sedan Raffin bestraffats med tre dagars avstängning och 15 000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.

– Jag hade svårt att känna någon större glädje i går kväll – trots att jag vunnit ett stort internationellt lopp. Det känns tråkigt och just nu är jag inte särskilt motiverad att komma och tävla i Sverige, sade Raffin själv i april.

”Jag har personligen ingenting emot det”

Den spirande vårentusiasmen och ersatts av en grå höst. Det mulna moltäcket har kopplat sitt sedvanligt fasta grepp om den svenska Västkusten.

Eric Raffin är återigen i Sverige för att köra på Åbytravet, ett halvår efter den uppmärksammade händelsen.

Men själv verkar han ha släppt incidenten, ryckt på axlarna och gått vidare.

– Straff och sanktioner är hårdare i Sverige än i Frankrike. Det är bara att konstatera. Men personligen... jag har egentligen ingenting emot det. Jag tycker jättemycket om att tävla i Skandinavien och det gläder mig varje gång jag kommer hit, säger Eric Raffin.

Petade Goop – berättar om samtalet

Den största händelsen i travvärlden i början av året innefattade också Eric Raffin.

Björn Goop hade kört Face Time Bourbon, världens kanske främste travhäst senaste åren, till två raka segrar i Prix d'Amerique.

Men efter en andraplats i Prix de France bakom Delia du Pommereux var tålamodet slut för hästens ägare Antonio Somma.

– Han körde väldigt dåligt. Det blev ett väldigt dyrt lopp, även om han vann så skulle det ha varit detsamma, Face Time Bourbon förtjänar inte så hårda lopp, berättade Antonio Somma för SportExpressen och meddelade samtidigt att Eric Raffin i stället skulle köra Face Time Bourbon i fortsättningen.

Och Raffin trivs ihop med hästen.

– Det är en häst som är en naturlig vinnare. Det känns också som att Face Time Bourbon är på sin naturliga plats på travbanan. Det är en perfekt travare.

Varför är han så bra?

– Jag vet egentligen inte. Den behöver inte anstränga sig så mycket mycket för att segra. Det är en häst som biter ihop och kör, en riktig kämpe.

Någon osämja eller bitterhet mellan Goop och Raffin verkar emellertid inte ha funnits.

– Jag ringde Björn direkt efter att de erbjudit mig att ta körningen. Björn sa att man inte tackar nej till ett sådant erbjudande. Det fick mig att känna mig väl till mods. Jag har en god relation med Björn och det finns inga problem på grund av den händelsen, säger Raffin.

Tidigare i veckan gick också hästens tränare Sebastien Guarato ut med att ekipaget matchas mot Elitloppet i maj 2022. Det är första gången Face Time Bourbon, om inget oförutsett händer, deltar i loppet.

Hur mycket ser du fram emot det?

– Vi får verkligen hoppas att Face Time Bourbon håller sig frisk fram tills dess. Att hälsan tillåter hästen att tävla. Det är många lopp fram till dess men om allt i omgivningen runt hästen stämmer så finns det bra chanser. Jag vet inte till vilken grad man ska sätta förhoppningarna då det så klart är skillnad att ställa upp i Elitloppet mot att ställa upp på Vincennes. Men den har visat i Italien att det kan gå bra utanför Vincennes också. Fast det är nog helt klart så att han känner sig mer hemma i Vincennes än på Solvalla, säger Raffin.

Tror på San Moteur och Calgary Games

Eric Raffin har flera heta uppsittningar på lördagens V75 – bland annat är han huvudfavorit att ta hem monté-SM med Robert Berghs Mindyourvalue W.F.

Men han kör också Jean Michel Baudoin-tränade Hirondelle Sibey i lördagens höjdpunkt: EM-loppet för fyraåringar, där förhandsduellen på förhand mest handlar om supermötet mellan obesegrade Calgary Games och Björn Goops San Moteur.

– Jag tycker väldigt mycket om Björns häst. Jag tror bägge de två har goda chanser. Men Hirondelle Sibey har vunnit mycket sista tiden och är i god form så vi kan säkert vara bland de tre på lördag, säger Raffin.