Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans ord om mötet med kungen

Hanna Olofsson
Foto: Hanna Olofsson / Kanal 75
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Kungen bjöd på representationsmiddag på Slottet i Stockholm på fredagen.

Hanna Olofsson – travtränare i Boden – var en av Norrbottens representanter under den så kallade Sverigemiddagen.

– Det var lättsamt och liksom inga konstigheter – jag kände mig som hemma! säger Hanna som i en paus smög upp telefonen för att kolla hur det gick under tävlingarna i Umeå för stallets hästar.

Sedan 2013 arrangeras varje år ”Sverigemiddagen” för att uppmärksamma personer som svarat för betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Norrbottens landshövding Lotta Finstorp föreslog i år Hanna Olofsson som en av sitt läns representanter.

”God mat och kungligt sällskap” skrev tidningen Svensk Damtidning vars sammanfattning av de 200 gästerna blev att Småland skickade en hotellägare, Östergötland en konstsamlare, att Norrbotten representerades av en travtränare och Örebro av en ekolog.

Hanna Olofsson – framgångsrik travtränare och egenföretagare i norr – har för vana att köra stallets hästar själv i loppen.

I den utsträckning det nu är möjligt.

På fredagskvällen hade hon förhinder.

Det blev andra kuskar som fick ta hand om de tio hästarna från stallet som startade på Umåker. En kväll som skulle bli framgångsrik med två segrar, en andra- och två tredjeplatser för stallet.

– Vi fick inte ta bilder. Men jag tog en i spegeln på toaletten av mig själv innan det blev en gruppbild med alla från länet. Telefonen var så klart avstängd. Men efter konserten med Arméns musikkår blev det lite tid över innan middagen och då smög jag faktiskt upp den och kikade lite grand hur det gick på Umåker, berättar Hanna.

Kuskdress hellre än klänning

Efter den inledande konserten i Rikssalen tog sig sällskapet till middagen på en annan plats i Slottet. Det var då travtränaren passade på att surfa lite travresultat.

– Jag kände mig fin i min klänning men tror att det passar mig bättre att sitta i kuskdressen och köra lopp! Men visst jag är glad och tacksam över att jag fick vara med om den här middagen. Stämningen var mera lättsam än vad jag trodde att det skulle vara. Det där med vilka bestick man ska använda och vilket glas. Det var liksom inga konstigheter. Det var lättsamt … jag kände mig som hemma! säger Hanna Olofsson med ett skratt.

En kung med självdistans

Det är inte alla som kan skryta med att ha varit på fest på fredagskvällen och hälsats välkommen av Kungaparet, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Hanna kom med sambon Joe Larsson.

– Vi tog aldrig i hand med kungligheterna på grund av fortsatta restriktioner vilket kungen också berättade när han tog emot oss gäster. Jag upplevde Hans Mäjestät som en lättsam människa med lite självdistans och det blev på det hela taget en mycket trevlig kväll.

Norrbottens representanter på Sverigemiddagen 2023

Landshövding Lotta Finstorp och herr Christer Dahlén

Skidåkare Sven-Åke Lundbäck och skidåkare Lena Carlzon-Lundbäck

Kommundirektör Maria Henriksson och herr Ivar Isaksson, Kalix kommun

Travtränare Hanna Olofsson och herr Joe Larsson

Mikael Wikner, Kanal 75