Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans avslutning gjorde mig rörd igen

Foto: TR Media
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Fina lopp och vackra hästar.

Solvalla var på topp när världsstjärnan Readly Express avtackades.

Den sista helgen i maj sprang Readly Express sitt sista tävlingslopp då han vann sitt försök till Elitloppet. Igår kväll besökte världsstjärnan Solvalla igen. Den här gången som hedersgäst utanför tävlingsbanan. 

Med det nyinstiftade loppet Prix Readly Express, som gick inom V86, avtackades Timo Nurmos topphäst inför en väntande avelskarriär.

När stjärnhästen ledde defileringen av loppet såg han laddad och mäktig ut. Jag var där under de stående ovationerna publiken bjöd på elitloppssöndagen och det gav mig rysningar. Den här avslutningen gjorde mig återigen rörd.

Värdigt var ordet!

■ ■ ■

Flera fyraåringar slogs sedan om förstapriset på 400 000 kronor i stjärnans lopp. Vinsten gick odiskutabelt till Svante Båths topphäst Attraversiamo. Det italienska ordet Attraversiamo har flera betydelser. Jag föredrar ”vi tar oss över”.

Och ta sig över svårigheter var precis vad hästen gjorde när han travade hem segern på svenska rekordtiden 1.10,5. Detta trots att ha blivit utsvarad av Örjan Kihlström bakom en pigg Viking Brodde i ledning.

Det var det unga löftets tionde vinst efter femton starter. Nu siktas han mot Derbyt.

Efter loppet var det vackert att se Attraversiamo bredvid Readly Express. En stjärna tänds och en annan släcks. Livets cirkel.

■ ■ ■

Ännu mer stjärnglans bjöds vi på då vi fick se en Who’s Who infria favoritspelarnas förväntningar i V86-4. Örjan Kihlström kör ofta försiktigt med Pasi Aikios stjärna, men speeden som hästen levererade när han väl släpptes loss över upploppet var sylvass. 

Hästen siktas mot Jubileumspokalen i augusti och vi kan konstatera att formen är i kraftigt antågande. En häst som vann Jubileumspokalen för två år sedan var kvällens huvudperson Readly Express. 

Vintern efter segrade han i självaste Prix d’Amerique. 

Bara framtiden vet hur långt det bär för Who’s Who. Men att han vandrar i sin fars Maharajahs fotspår behöver ingen längre tvivla på.