Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan om V75-kritiken: ”Förstår inte skillnaden”

Foto: MALIN ALBINSSON / MVA Foto
Foto: Maria Holmén / TR Bild
Foto: Privat

Tova Bengtsson är titelförsvarare i Monté-SM som rids på lördag, 

Hon har inför loppet bländade 30 i segerprocent och har dragit in miljoner tre år i rad. 

Stjärnan ser fram emot loppet samtidigt som hon blir lite irriterad över kritiken som uppkommer när montén ska in på V75. 

– Bara för att det är monté så känns det som att det är okej att klaga, säger montéstjärnan. 

Unga montéryttaren Tova Bengtsson, 25, visar år efter år upp fin statistik och har de senaste tre åren ridit in över en miljon kronor i snitt. 

Årets miljon är precis passerad och hon har hittills hunnit med 77 lopp och vunnit 23 av dessa. 

I fjol vann hon Monté-SM och på lördag är hon återigen med i startfältet. Hon rider André Eklundh-tränade Smevikens Cruiser och i Montéryttar-SM kommer hon till start med Roy Bendz Quite a Quality. 

I båda SM-upplagorna finns det hästar som för första gången startar i monté, något som väckt diskussioner, då vissa menar att det råder osäkerhet kring de ekipagen som ska vara med på streckspelet.  

– Jag förstår verkligen att folk blir sura men jag kan inte förstå skillnaden på att det är just montéhästar eller inte. Jag läste en krönika i Travronden innan om att det egentligen inte är någon skillnad om en tysk häst som bara har startat i Tyskland sen ska ut och starta i Sverige på V75. Det är ingen skillnad. Bara för att det är monté så känns det som att det är okej att klaga, säger Tova Bengtsson.

Ser fram emot spännande lopp 

Tova Bengtssons tips till spelare är att hålla utkik om tränaren kommit med någon information inför loppet.

– Om man är spelare och har ett intresse så kan man ju lägga fokus på att se värmningar och försöka se det mer positivt. Ofta kan tränaren komma med bra information om hästen är provad i ett banjobb. 

Att det finns ”oprövade” hästar i monté är någon hon själv får ta hänsyn till som ryttare i både Montéryttar-SM och Monté-SM. Men oavsett vad så ser hon framemot loppen och tror att det sistnämnda som går på V75 kan bli ett häftigt race. 

– Det lär bli ett väldigt spännande lopp eftersom att både Rajesh Face och Galactica är sådana hästar som bara går från spets. Jag har pratat med Anna (Erixon) och hon verkar sugen på att rida till spets. Det kommer säkert Rajesh Face också vilja.

”Väntar på att sätta dit den”

Bengtsson är inte bara en skicklig montéryttare, hon kan även lägga spel. 

I januari i år sålde hon fem system som alla slutade med sju rätt, där den totala utdelningen uppgick till runt 600 000 kronor. Men därefter har det gått trögt menar hon. 

– Jag väntar fortfarande på på att sätta dit den, säger hon och skrattar. 

Har du fördel av att du som aktiv har mer förståelse när du spelar? 

– Ibland känns det som ren tur om man får sju rätt. Ibland kan det vara en nackdel för att man är insatt. Man känner att den där hästen kommer aldrig att vinna och så går den och vinner för att den har ett coolt namn typ, avslutar hon.