Björn Goop i travsulkyn Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNBjörn Goop i travsulkyn Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Björn Goop i travsulkyn Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Björn Goop Foto: / HASSELBLAD H3DBjörn Goop Foto: / HASSELBLAD H3D
Björn Goop Foto: / HASSELBLAD H3D
Advokat Staffan Uvabäck Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSENAdvokat Staffan Uvabäck Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
Advokat Staffan Uvabäck Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

Stjärnan krävs på ett miljonbelopp

Publicerad

Björn Goop krävs på miljonbelopp, något Trottosport.se också rapporterat om.

Detta efter en konflikt gällande ett andelskoncept, där Goop abrupt avbröt samarbetet och sade upp alla hästar.

– Jag håller inte på med smutskastning åt varken det ena eller andra hållet. Det jag kan säga är att kraven som ställts är orimliga, säger Björn Goop. 

Det var i slutet av sommaren som ett flerårigt andelskoncept som Björn Goops stall hade ihop med ägarföreträdaren Linn Andersson sprack, efter delade meningar kring fakturor och informationsflöde, bland annat. 

Nu har de hästägare som Linn Andersson företrädde lämnat pengakrav på Goop. Lägger man ihop alla hästägarnas krav landar totalsumman på nästan två miljoner kronor.

Björn Goop krävs på 1,8 miljoner kr

Enligt Björn Goops advokat, Staffan Uvabäck, rör det sig om en sammanlagd summa på 1,8 miljoner kronor. 1,2 miljoner kronor för de olika bolagen och 600 000 kronor som Linn Andersson kräver i ersättning till sig själv. 

– Det har erhållits ett skriftligt krav från Linn Andersson och hennes olika bolag på totalt 1,8 miljoner kronor. Varav 600 000 kronor är en ersättning som Linn Andersson vill ha för ett arbete som hon ska ha utfört med godkänd beställare. 

Även Linn Andersson bekräftar att det finns ett krav för Trottosport.se, även om hon inte vill nämna några summor.

 – Jag kan bekräfta att alla ägare till alla utkastade hästar nu satt sig ner och räknat ut exakt vad den avtalsstridiga uppsägningen kostat dem. Och vilka övriga kostnader vi anser att Björn Goop/Stall Goop är skyldiga att erlägga. Var och ett av bolagen har ställt sina krav utifrån vad just var och ett kommit fram till och anser sig ha god dokumentation till alla krav, säger Linn Andersson till trottosport.se 

Kraven handlar bland annat om att en av hästarna som flyttades dog strax efter flytten.

 – Jag kan bekräfta att Västerbo Armani avlivades på en veterinärklinik strax efter att han kom till sin nya tränare. Av respekt mot både ägarna och Björn Goop vill jag just nu inte kommentera några detaljer kring skadan som ledde fram till avlivningen eller offentligt kommentera hur vi ser på ansvarsdelen kring skadans uppkomst. Eller hanteringen kring den, säger Linn Andersson till trottosport.se. 

"Det är en tråkig historia"

Björn Goop är förtegen när SportExpressen ber honom kommentera det hela. 

– Det är svårt att förklara alltihop. Så jag har helt enkelt valt att inte gå ut med allt i media. Jag håller inte på med smutskastning åt varken det ena eller andra hållet. Det jag kan säga är att kraven som ställts är orimliga. Men jag har fortfarande inga onda ord att säga, det är bara tråkigt att det skulle sluta så här och att flera ägare som är mina kunder inte är kvar längre på grund av det här. Samtidigt är flera också kvar, säger han och tillägger:  

– Det är en tråkig historia som vissa inte vill avsluta. Men jag har inga onda ord och Linn Andersson har gjort ett kanonjobb med sina kunder och jag önskar dem alla lycka. 

Stjärnan har dock inte satt sig in i det hela helt och hållet än: 

– Jag har bara hört talats om det men har själv inte sett papprena. Så jag kan varken bekräfta eller dementera något. Jag tycker bara att det är en tråkig historia. 

Advokaten bestrider

Goops advokat, Staffan Uvabäck, menar att Linn Andersson inte har något giltigt belägg för de summorna hon kräver Stall Goop på. 

– Jag kommer att bestrida kravet fullt ut. Det finns ingen grund eller inga avtal som ger rätt till de här ersättningskraven. 

Du menar precis som Björn Goop att kraven är orimliga? 

– De har ett muntligt tränaravtal för varje häst. Då påstår hon att det finns någon form av uppsägningstid och att man har brutit mot den. Plus att hästarna dels inte skulle vara värda så mycket som de köptes in för och dels att de skulle ha skadats under tiden de var i Björn Goops träning. Det är huvudingredienserna i hennes ersättningskrav. Utöver då hennes egna ersättningskrav som jag inte riktigt begriper, säger han och tillägger: 

– Det finns ingen grund för dessa krav och det kommer jag skicka skriftligen till henne. Sedan får väl hon med sina andelsbolag avgöra hur de vill gå vidare. 

Inte för något av kraven? 

– Nej. I det underlaget som jag har fått och som jag vet att hon har skickat över och som jag fått i från Goops. Så finns det enligt min uppfattning ingen ersättningsrätt som kan bekräftas. I alla fall inte vad jag känner till just nu. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag