Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan i läskig olycka – blev sparkad i nacken

Foto: Privat
Foto: JEANNIE KARLSSON / Kanal 75 AB

Det var under ett lopp i danska Odense som den otäcka olyckan höll sig framme. 

Den svenske stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg flög av sin häst, fick en spark i nacken och ligger för tillfället kvar på sjukhus i Danmark. 

– Det blir troligtvis en operation som det ser ut just nu, säger han. 

Årets galoppsäsong fick ett otäckt och alldeles för tidigt slut för den svenske stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg. 

När SportExpressen når Gråberg är han kvar på sjukhus i Danmark – och har nyss fått beskedet att han troligtvis kommer behöva operera en av nackkotorna. 

Hur mår du just nu? 

– Jag har fått morfintabletter så just nu mår jag ganska bra, säger han.  

– Jag har precis pratat med läkaren och de rekommenderar att jag opererar femte kotan för att få stabilitet i det hela. Det känns inte så roligt att behöva operera nacken, men vill de det så får jag väl göra det. Just nu planerar de så jag kan opereras i Stockholm där jag har familj och allting. De kan förhoppningsvis få hem mig på något vis under dagen. Det blir troligtvis en operation som det ser ut just nu. 

”Jag kan inte skylla på någonting” 

Det var i samband med att stjärnjockeyn försökte avancera mellan två hästar på upploppet som allt gick snett. 

Hur upplevde du det som hände? 

– Jag gick för en lucka mellan två hästar på upploppet. Upploppet är ganska kort och när jag kom halvvägs igenom luckan började den stängas, den utvändige kom in lite och då märkte jag att jag inte skulle få plats. Jag började bromsa men hann inte göra det i tid utan fastnade i bakbenen på den utvändige hästen som snubblade till. Den snubblade så mycket att jag flög i väg och landade på huvudet, säger han. 

– Det är ingen som kan klandras. Jag kan inte skylla på någonting. Det är sådant som kan hända, som tur var händer det inte så ofta. 

”Antagligen därför jag svimmade”

Per-Anders Gråberg minns inte speciellt mycket av själva situationen, men klart är att blev sparkad i nacken efter att ha landat. 

– Efter att jag släppt hästen kommer jag inte ihåg något förrän jag vaknade upp några minuter senare när det stod folk runt om mig. Jag måste svimmat av helt enkelt. Eftersom jag trillade under min egen häst måste någon av benen sparkat till mig i nacken. Det är antagligen därför jag svimmade och fick skadan, säger han. 

”Har absolut inga tankar på att sluta” 

Nu är målet att låta skadan läka och sedan var tillbaka till när nästa säsong drar i gång våren 2021. 

– Den här säsongen är ju slut. Sedan har jag ställt in mig på att ta den tiden det tar så kroppen får läka ordentligt så hoppas jag kunna vara tillbaka till premiären i slutet på mars eller början av april. Det är ingen idé att hetsa innan dess. Jag är inte 20 år längre, så man får tänka på att kroppen ska återhämta sig. Sedan har jag absolut inga tankar på att inte tävla vidare, men man får ge kroppen en chans att återhämta sig. 

Per-Anders Gråberg tagit 1 854 segrar i karriären och har totalt ridit in över 136 miljoner kronor.